onsdag, januar 17, 2007

Posten sliter


At posten har hatt problemer i lengre tid er ikke en hemmelighet. Nye tiltak introduseres nå for å forbedre et frynsete rykte.

* ekstra flyavganger
* økt bemanning i Oslo, Stavanger og Bergen
* daglig oppfølging av kvalitetsbrist
* rekruttere flere postbud
* flere bilavganger
* overgang fra fly til flere biler i Sør-Norge
* pakker flyttes gradvis over fra SAS til West Air

Kilde

Enkelt sagt oppfyller ikke Posten lenger konsesjonskravene. Det til tross for at de er "modernisert" som det holder, og hadde et overskudd over milliarden i fjor.

* I lengre tid har Posten reorganisert, effektivisert og kuttet i antallet ansatte.

* I lengre tid har Posten antatt at postvolumet skulle gå ned på grunn av digitale media

* I lengre tid har fokus vært mer på å tjene penger enn å utføre jobben

* I lengre tid har Posten misbrukt sin monopolsituasjon til å maksimere profitt og minimere service

Mitt forslag er derfor at det eneste tiltaket som hjelper er å skifte ut ledelsen. De har konsekvent bommet i sine analyser, og de har tydeligvis ikke den kompetanse som kreves for å drive moderne postvirksomhet. Har jeg tro på at dette skjer? Selvsagt ikke. Istedet er det nok de ansatte som nok en gang skal under pisken for å være mer effektive og redde dagen.

4 kommentarer:

Grenseløs sa...

Posten har også nådeløst og aggressivt kjøpt opp sine konkurrenter det siste året for å bli enerådende på markedet, noe som ikke akkurat har bidratt til bedre service. Alle de gamle statsbedriftene (telenor osv) kjører turbokapitalisme.

Helge Samuelsen sa...

Den enkleste måten å drive kapitalisme på er statsmonopolisert kapitalisme.

Posten forsøker også å få staten til å fortsette å sponse ulønnsomme ruter. Kjekt å drive bedrift når en får utgifter refundert og enerett på markedet. Jeg er sikker på at pampene synes de fortjener hver krone av lønna og fallskjermene.

Det morsomme her er jo at staten sitter på begge sider av bordet her. De gir konsesjon, men eier også aksjene i Posten! I tillegg har Posten kjøpt opp Statens Datasentral (SDS), en sikker inntektskilde. Her er det mange bukker og mange havresekker!

Staten har en gjennomsnittlig avkastning på 50%(!) på "sine" børsnoterte selskaper. Lett å se hvem som kjører turbokapitalisme.

Enda lettere å se at vi blir rundlurt. Kapitalister bør være imot denne kvasi-kommunistiske maktbasen, sosialister bør være imot at staten kjører råtass. Istedet virker det som om alle er fornøyde. Feilen med demokrati er selvsagt at folk mesteparten av tiden ikke skjønner hva som foregår!

Dette statssubsidierte monsteret er også i ferd med å kjøpe opp transportnæringen i Norge. Kanskje alt næringsvirksomhet likegodt kunne nasjonaliseres under en paraply: "AS NORGE".

Anonym sa...

Posten har dessuten vært den største leverandøren av helt nye uføretrygdede. Posten Norge har brukt uføretrygd til sin flotte effektivisering. Dette har de to siste arbeidsministre innrømet. Uføretrygd har vært en villet statlig politikk slev om de seir noe annet. Vi opplever i dag at pakker sendt fra bygder på sunnmøre besøker Oslo tre ganger for sortering? Sykt! Maken til effektivitet skal vi lete lenge etter!
Arve:)

Helge Samuelsen sa...

Arve,

Gode poenger! Ja, det er helt klart at det politiske spillet former postens politikk på bekostning både av ansatte og kundene.

Hørte også nylig at det ikke fantes rutiner for å stoppe post som blir sendt feil. Med andre ord, i verste fall kan pakker og post sendes et uendelig antall ganger frem og tilbake fra utgangsted til feil adresse uten at det finnes rutiner i datasystemene for å fange slikt opp!

Inkompetanse? Snarere mangel på å bry seg :)