tirsdag, januar 30, 2007

Nye byggeforskrifter


Nye byggeforskrifter er i boks, og krever tettere hus, alternativ oppvarming og peis i alle nye boliger.

Som alltid velger vi å lovpålegge oss bort i fra problemer. Morsomt på en måte, i og med at det samtidig indikerer at andre virkemidler faktisk ikke virker. Så neste gang en fra regjeringen hevder at økte strømpriser sikrer strømsparing og andre "miljøtiltak", kan en altså være sikker på at de ikke har tro på det selv.

De fleste lover og regler har en god intensjon. Så også denne. Men tydeligvis har en overhodet ikke tro på at fri konkurranse og fri vilje styrer menneskers valg i markedet.

Er så disse forskriftene feil? Isolert sett ikke, i og med at de totale omkostninger for en bolig i dens levetid sannsynligvis går ned. Imidlertid vil det selvsagt med disse reglene ihvertfall ikke bli BILLIGERE å etablere seg i utgangspunktet. Kostnadsøkninger opp mot ti prosent har blitt nevnt. Og det på toppen av et allerede skyhøyt prisnivå. En tvinger her blant annet lavtlønnede i Norge til å bruke enda mer på bolig (og sutrer i ettertid om at folk "sparer" mer i bolig). Vi har nå så stort klasseskille mellom fattig og rik i Norge at det bør vurderes å SETTE NED kravene for en rekke inntektsgrupper. Eller kan vi forvente en økning av minstelønn og/eller økning i bostøtte?

Norge kjører som alltid på papiret på første klasse, problemstillingen er at allerede idag er det ikke alle som henger med i svingene. Nåja, det problemet er på et annet budsjett. Hovedpoenget er at dette er den største miljøsatsing i Norges historie, og det er du og jeg som betaler gildet.

Hva med miljøgevinsten? Selvsagt slipper Norge med slike tiltak å investere i infratruktur til sine innbyggere, under dekke av å være miljøvennlig (dritten kan vi jo sende utenlands), men her gjør vi en gedigen bommert. Norge er allerede et av de verste landene i verden på innemiljø, og nå blir det sannsynligvis verre.

Innemiljøet er avhengig av at inneluften skiftes ut med ett gitt volum per time i forhold til totalvolumet UAVHENGIG av hvor godt isolert og tett huset er. Dårlig inneluft gir syke mennesker. Syke mennesker gir, bortsett fra dårlig livskvalitet for den enkelte, enorme kostnader for samfunnet. Igjen ser vi at "the Norwegian way" er å spare, koste hva det koste vil.

Mer om innemiljø kan du lese her.

Som om ikke dette er nok, er Norge, på grunn av at svært mange boliger er bygd på grunnfjell, et av de landene i verden som er mest utsatt for radongass. En forutsetning for å ikke være utsatt for denne potensiellt dødelige gassen mange steder er god utskifting av luft.

Uheldigvis for norske politikere betyr det varmetap i norske vintre. Termodynamikken lar seg ikke vedta bort. For at det skal bli levelige forhold i disse nye, tette husene, må det altså luftes som aldri før.

Radongass er forresten verdens nest største årsak til lungekreft, nest etter røyking.

Men det viktigste er å spare. Det er sikkert derfor det også blir hentet inn milliardbeløp i såkalt nettleie, mens nettet, istedet for å bli vedlikeholdt (hvor BRUKES disse pengene?) gradvis foreldes.

Vi er også så flinke på miljøvern at vi legger tilrette for sykdomsfremkallende dieselbiler. Enkle løsninger er visst det beste. Uavhengig av om det går ut over noen.

Mennesker betyr visstnok ingenting i Norge. Vi er et nødvendig onde. Og sparing er det viktigste. Bare en ikke sparer for mye i bolig... Det finnes da alternativer, gjør det ikke? Å bo i telt er både sunt og godt. Og inuittene klarer seg for eksempel bra i igloene sine. Bare så synd at slikt regner bort her på vestlandet. Så da må jeg nok fortsette å spare i boligen min.

Dæng! Og jeg som for en gangs skyld tenkte å være politisk korrekt!

1 kommentar:

Sverre Holøs sa...

Hei, beklager å forstyrre et godt synspunkt med fakta, men det er lurt å få med seg at de nye forskriftene i praksis stiller krav til balansert ventilasjon med gjenvinning av minst70 % av varmen. Slik er det mulig å opprettholde et godt (bedre!) luftskifte, samtidig som man bruker mindre energi. Riktignok er det noen forutsetning som skal oppfylles, som man kan være spent på, men i utgansgpunktet blir det bedre luftskifte (og mindre radon) i nye hus med balansert ventilasjon enn i gamle hus med avtreksventilasjon.

Når det gjelder minimumskrav til kvalitet i bygg tror jeg personlig det er viktigere for svake grupper enn for de som har råd til å holde seg med arkitekt og advokat... Erfaringen er at markedet fungerer dårlig i forhold til de usynlige kvalitetene i et bygg.