tirsdag, juli 25, 2006

Navarsete sier det som det er!


Sp's Liv S. Navarsete sier til Nationen: – "Hvis skatteløftet er det eneste som står igjen, og man har brutt de fleste andre løfter, vil folk spørre seg hva som var vitsen med å skifte regjering".

Og har så rett, så rett.

Hva var poenget med å skifte regjering når den ene regjeringen er like udugelig som den andre?

Hva var poenget med å skifte regjering når alle dens løfter tydeligvis bare kan gjennomføres ved å innføre enda høyere skatter i et allerede hardt beskattet system?

Hva var poenget? Det er nok mange som stiller seg det spørsmålet.

Staten dro inn 302 milliarder kroner i skatt i første halvår. Veksten var på nesten 39 milliarder - eller 14,7 prosent - fra samme periode ifjor.

I tillegg kan staten se frem til enorme ekstrainntekter i vinter, på grunn av de varslede høye strømprisene. For hver krone vi betaler på strømregningen, går over 60 øre til statlige avgifter.

Varme om vinteren er høyere beskattet enn alkohol!

I det hele tatt har AS Norge aldri vasset i mer penger enn nå. I virkeligheten har allerede beskatningen steget til manges smertepunkt. (Og når jeg snakker om virkeligheten snakker jeg om den virkelige virkeligheten, den utenfor Stortinget)

Alikevel maser politikerene om at "vi må bruke mer på felleskapet". Kort og godt kan situasjonen summeres opp slik; dagens "fellesskap" har beviselig ikke fungert. Mer penger inn gir dårligere fellesløsninger, stadig større skattepress, knuser de fattigste og skviser middelklassen.

Har noen (u)ansvarlige politikere studert økonomi lenge\godt nok til å ha hørt om Laffer-kurven?


Vi er på god vei til å bli verdens fattigste rikeste land.

2 kommentarer:

Theo sa...

Leste at 1 øre på strømprisen tilsvarte 1 milliard kroner i året for det offentlige (avgifter + avkastning i de hovedsaklig offentlig eide kraftselskap/-distributører). Det er mye penger.
Staten har et svært høyt ambisjonsnivå, men mange av investeringene (feks gamlehjem) er inflasjonsdrivende siden disse ikke medfører noen vekst i den underliggende økonomien (slik feks veibygging gir).
En måte staten kan løse denne konflikten på er å skattlegge innsatmidler (feks strøm) for å redusere volumet på privat sektor, slik at pengeflommen fra offentlige kraner ikke får slike negative effekter.
Skal de rødgrønne kunne gjennomføre noen av sine offensive planer må vi forvente enda høyere avgifter på økonomisk omsetning, altså enda høyere avgifter på strøm.
Trur eg.

Helge Samuelsen sa...

MMM...

Problemet for de rødgrønne er at de tydeligvis ikke hadde med seg kalkulator på Soria Moria.

Laffer-kurve. Sjekk den ut. Mer skatt er ikke alltid smart.

I tilegg: Når strømprisene (eller hvasomhelst) stiger, fører det til generell prisstigning, som over relativt kort tid fører til økte lønninger for de sterkeste gruppene, som fører til at pengene generellt blir mindre verdt, som fører til at de svakeste sliter enda mer, og at statens penger plutselig ikke kan kjøpe det staten hadde tenkt å kjøpe, og som fører til at de finner på nye avgifter...ad infinitum. Helt til økonomien kollapser.

Skal de rødgrønne sitte en periode til, bør de begynne å tenke annerledes. Heldigvis (?) er det ikke stor sjanse for det.

Alternativet er vel Frp, som sansynligvis kjører økonomien i dass ved å skape enda mer inflasjon.

Så har vi ihvertfall sjansen til å resette økonomien, og kan begynne runddansen igjen.