torsdag, september 30, 2010

Den rødgrønne illusjon

Ansvarlighetsillusjonen er regjeringens eneste kort. Imidlertid bør den vel slå sprekker for selv den mest blåøyde når kostnadene for karbonrens på testsenteret på Mongstad nå er kommet opp i seks milliarder allerede.

Jens Stoltenberg er ikke bekymret.

At han ikke er det, burde imidlertid være grunn nok i seg selv til alvorlig bekymring hos intellektuellt redelige mennesker!

Tillegg: Kampen mot fornybar kraft fortsetter dog uforminsket. Det er et område de rødgrønne kan!

9 kommentarer:

Fred Rune Rahm sa...

Jeg kommenterer ikke så mye hos deg, for du er så "to the point" i det meste at jeg har ikke noe å tilføye. Du gjør en god jbb med dine innlegg.

Nemo sa...

Takk, det er vel det beste skussmål :)

kurt sa...

Enig med Fred Rune Rahm. Lite å tilføre, og er nesten lei av å si "glimrende innlegg". Men det kan ikke sies for ofte.

Arvid sa...

Henger meg på de siste talere! Er i praksis innom bloggen din omtrent daglig. Fulgte ekstra nøye med i "økonomiserien". Ser ut som vi stort sett har samme oppfatning av temaet - selv om jeg en tid var bekymret over at du ikke nevnte eksponentialfunksjonen! Men så kom den også, og min verden falt til ro igjen! (He,he.)
Kan jeg komme med ett "off topic" spørsmål på økonomi: I teorien burde økonomisystemet kollapset for lenge siden, men det ser ut som viktige interesser "holder det oppe". Hvor lenge tror du de vil klare dette?
Og: Jeg har i det siste begynt å lure litt på om denne superglupe gjengen som styrer økonomisystemet kanskje tross alt vil klare å "resette systmet" uten en global kollaps. (For å sikre egne rikdommer.) Hva tror du om det?

Nemo sa...

Kurt,

:) !

Arvid,

Eksponentialfunksjonen er selvsagt svært viktig, og det er interessant at denne har blitt "jekket opp" opptil flere ganger. Det er nok en mulighet for å forlenge systemet.

Vil systemet reddes? Ja - det er et meget godt spørsmål. For det er jo som du sier i noens interesse å gjøre nettopp det. "Redningen" kan være slik det er gjort før, nemlig å overføre mer reelle verdier i hendene på den reelle makta, før økonomien restartes.

Gjeldssanering er en mulighet. Ta for eksempel USA's gjeld, som er astronomisk. Den kan aldri betales ned, men selvsagt kan den ettergis. I så fall kan en si at målet kan være oppnådd, at USA har fått leve over evne i lang tid, og dette har selvsagt også pengebaronene tjent på.

Det var meningen at nummer to i serien skulle omhandle internasjonal handel, men jeg fikk aldri tid å skrive om dette, dog kommer det nok. Jeg valgte istedet å forklare systemet på en forhåpentligvis lettfattelig måte. Et problem er jo at banksystemet "gjemmer bort" sannheten i reneste nytalen. Norges gjeld kalles jo for eksempel på fagspråket "styring av likviditeten" og det høres jo bedre ut enn gjeld. For å styre likviditeten gir jo assosiasjoner til å ha kontroll :)

Tilbake til spørsmålet. En resetting er kanskje innbakt i planen. Dog er den akkumulerte gjelden nå så stor at kanskje en helt ny reservevaluta blir løsningen. Hvordan effekten av dette blir i Norge har jeg ikke forutsetninger for å spå, dog ville jeg ikke ansett oljefondet som spesiellt sikkert i en slik situasjon!

På den annen side er jo allerede nå en kontinuerlig bailout i gang. Bare det at staten pøser på med gjeldsbaserte penger er jo ren gevinst for systemet. Og kommer det store krakket, tas også den regningen stort sett av menigmann.

Arvid sa...

Takker for svar! Vi er på linje her. Jeg har også tro på en gjeldssanering - rett og slett fordi gjelden er så stor i enkelte land at de ikke har mulighet til betale den.

Nemo sa...

Og da fortsetter spillet ... ;)

Du har fått med deg at IMF planlegger en ny verdensvaluta for internasjonal handel? Den er allerede tatt i begrenset bruk.

Dette er nok neste trinn i pyramidespillet.

Arvid sa...

Har jo lenge hørt rykter om "Amero" etc, men at det hele har kommet såpass konkret i gang, det visste jeg ikke. Takker for info!

Nemo sa...

Kommer mer om dette. Jeg planlegger et innlegg, men det er vanskelig å få skikkelig info om dette.