lørdag, september 18, 2010

Skattesystemets dilemma

Strand kommunes skatteinntekter svikter, står det med krigstyper i Strandbuen. Hva er galt? Hvorfor synker skatteinngangen?

Svaret er at den gjør ikke det. Kommunen har aldri tatt inn mer skatteinntekter, blant annet på grunn av økt eiendomsskatt. Så skatteinntektene svikter ikke. Verdien av skatteinntektene svikter imidlertid.

Og kommunens økonomiske planleggere opererer dessuten i fantasiland.

Ti millioner kroner mindre i skatt enn budsjettert. Men altså større skatteinngang enn noensinne.

Alikevel har kommunen nå et driftsunderskudd. Vi kan forvente skatteøkninger, utflagging eller skatteplanlegging for de som kan det og generelt dårligere økonomi for kommunens næringsliv.

Skyhøye utgifter til transport når Ryfast og bompengeringen blir tredd ned over hodene på folk om noen år kommer på toppen av dette, og jeg tror ikke det er for sterkt å si at vi jobber hardt med å anskaffe oss det harde samfunn - samfunnet som krever sterk inntjening og sterk økonomi for å i det hele tatt å kunne holde hodet over vannet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir ikke bompenger i Strand.

Helge Samuelsen sa...

Ikke "i Strand" - men som del av Ryfast. Da kjører man jo inn i Stavanger og blir del av bompengeringen på toppen av å skulle betale for Ryfast pluss det Stavanger legger på denne regningen fordi de på elegant vis har fått ryfylke til å betale noen milliarder av Stavangers vei og tunellbygging.

Se uansett ikke bort fra at bompengeringen utvides utover Strandalandet. Vi blir jo da "landfaste" og det er ingen grunn til at det ikke skulle bli slik - jevnfør utviklingen i andre kommuner på andre siden av fjorden.

Slikt forteller de oss bare ikke ennå.

kurt sa...

Og dette er vel slik pengene kollapser også nasjonalt?

Helge Samuelsen sa...

Joda, stadig mer penger trekkes inn, men man får stadig mindre igjen for dem, fordi alle utgifter også øker.