onsdag, april 28, 2010

Shorting - enkel løsning - kastrasjon


En av hovedgrunnene til at finansnæringen ødelegger økonomien (for andre) er shorting.

Dette er en mekanisme som kan få alle og enhver til å lure på hvem finansnæringen har bestukket, eventuellt rundlurt, for å få aksept for sine metoder. Aksjehandel i seg selv betyr å kjøpe andeler i et selskap. Dette gir grunnlag for at selskaper kan få inn kapital. Går selskapet bra, kan man tjene på investeringen. Dette gir en positiv verdiskaping. Det er greit å tjene penger på verdiskaping. Ingen taper på verdiskaping.

Ved shorting gambler man på at en aksje, obligasjon eller et derivat skal synke i verdi. Hele systemet er derfor avhengig av ødeleggelse av verdier.

Men er dette ikke også en del av et fritt marked? Fritt kjøp og salg?

Nei. Enkelt og greit. Nei. Det er ikke det.

Shorting betyr at man låner verdipapirer av noen (av og til seg selv) og selger dem med intensjonen å kjøpe dem tilbake for en lavere pris for så å selge dem tilbake til den opprinnelige eier og stikke overskuddet i lommen.

?QUE?

?WTF?

WHAT THE FUCKING FUCK!!!

Hvor kan man ellers selge noe man har lånt lovlig?

Hvor finner man ellers et system der man får tillatelse til å gamble med andre menneskers penger?

Hvor finner man ellers et system som oppfordrer til at man skal selge annens eiendom og gamble andres penger?

Du og jeg og vi to kan godt ha aksjer i samme selskaper som noen andre jævler får lov til å sette på spill fordi de kan tjene penger på at disse selskapene går til helvete!

WHAT THE FUCKING FUCKING FUCK!!!

Bland inn i denne miksen at kapitalmafia som for eksempel Goldman Sachs (sue me if you dare you fucking fuckers!!!) sitter på begge sider av gjerdet og tjener penger på at deres egne kunder taper penger! Mens de lover gull og grønne skoger til kundene sine, selvsagt. For pengene deres vil de jo ha. Og husk på at slike selskaper i tillegg kontrollerer så store pengevolum at de lett kan manipulere markedet slik at alle andre går til helvete mens de selv tjener penger.

WHAT THE FUCKING FUCKING FUCKING FUCK!!!

Naked shorting - selv om det er ulovlig - er også meget utbredt. Kort forklart betyr dette at man selger verdipapirer man ikke har lånt, som man aldri har til hensikt å låne, og som i mange tilfeller IKKE ENGANG EKSISTERER for å tjene penger etter samme mal. Dette er utbredt. Dette er å sammenlikne med pengeforfalskning. Du og jeg og vi to ville blitt buret inne for mindre. Finansnæringen leker katt og mus med kontrollorganene.

WHAT THE FUCKING FUCKING FUCKING FUCKING FUCK!!!

I mange tilfeller blir ikke engang lånene tilbakebetalt innen stipulert tidsfrist engang, men går i en evig runddans mellom forskjellige selskaper slik at alle har sjanse til å tjene penger inntil noen sitter igjen med svarteper.

CUNT!!!

Her er det så overtydelig at finansbransjen har lagd sine regler for å kunne tjene penger som de vil ved å direkte lure alle andre at det blir for tydelig. Man ser ikke skogen for bare trær. Bedraget er for stort til å gjøre inntrykk. Når sannheten synker inn må man jo uansett lure på hvordan finansnæringen smører politikere for å få tillatelse til slike svindelopplegg.

Men det er lett å kastrere slike aktører. Og selv om noen sikkert ønsker å gjøre det bokstavelig, mener jeg i overført betydning.

Man setter bare alle som shorter i fengsel en femti - seksti år. Problem solved. På tide at noen gidder å ta seg av de store snylterne i samfunnet. Foreløpig er det imidlertid bare Hellas som forbyr shorting. De blir nok, når det kommer til stykket, snart geleidet tilbake inn på den brede sti av IMF eller andre "ansvarlige" institusjoner.

Problemet er at ingen tør å si det høyt; Finansverdenen er en mafia. Wonder why?

Istedet er det sikrere å ta de småkriminelle. Det er fordi systemet i seg selv er kriminellt. Ihvertfall etter de aller flestes indre moralske kompass. Men det er selvsagt ikke hvermansen som lager spillereglene. Den som trodde det har svart nese og kan gå i skammekroken.

10 kommentarer:

Arvid sa...

Supert! Du er trolig ikke overrasket over at jeg støtter innholdet i både denne og forrige post!
Jeg tror mange etterhvert ser galskapen i både det ene og andre vi prater om på våre blogger.

Helge Samuelsen sa...

Ja, vi får håpe flere våkner opp av tornerosesøvnen etterhvert, Arvid.

Forøvrig oppfordrer jeg selvsagt alle som kommer innom her til å lese på din blogg.

kurt sa...

Avkledd står denne praksisen frem som reneste galemattias, og det eneste som er ubegripelig er hvorfor slikt aksepteres i det hele tatt.

Det virker som om myndighetene er bastet og bundet.

Helge Samuelsen sa...

Myndighetene er del av problemet. Makten til å kunne ha monopol på pengene gir de ikke fra seg.

Anonym sa...

Vel blåst!!!

Helge Samuelsen sa...

Blåser i min trompet når jeg kan :)

Milton Marx sa...

Er det i dine øyne helt utenkelig at det finnes fine og legitime anvendelser for shorthandel?

Helge Samuelsen sa...

Nei.

Men noen vil synes at likvidering også er bra for business. Samfunnets regelverk må uansett baseres på nytteverdi og en subjektiv moral.

Jeg ser liten nytteverdi. Og hvis noen sutrer om at de må få gjøre som de vil, så må jeg si at det økonomiske system ikke er basert på frihet, men allerede er underlagt en hel rekke regler som i seg selv alltid gir en skjevfordeling av fordeler. At spekulanter får noen flere begrensninger kan de leve med - eller la være.

Et system som flere ganger har blitt gjenstand for begrensninger og forbud indikerer kanskje at systemet ikke fungerer. I flere enkeltilfeller har for eksempel U.S. Securities and Exchange Commission gått inn og regulert dette. Bedre med faste regler enn ad hoc, ikke sant?

I det hele tatt har shortingd i flere land og ved flere anledninger blitt gjenstand for vurdering og forbud har blitt vurdert. Det har blitt vurdert og observert at slike forbud har lite å si for bevegelsen i aksjemarkedet, dog gir det mindre likviditet. Men man kan jo si det slik at ikke alle BURDE hatt likviditet i utgangspunktet. Jeg ser bare fordeler ved at ren spekulasjon blir noe redusert og verdiskapning blir mer skjermet.

Det har også blitt vist at systemet gir mulighet for manipulasjon av aksjeverdier, dette oppveier alle fordeler slik jeg ser det. Det favoriserer rett og slett skurkene i markedet. selv når de holder seg innenfor lovens rammer.

Systemet lider også av stor grad av juks. Dette er anerkjent i de fleste finansmiljø, ikke min påstand.

Regelverket bør være enkelt - det enkleste i dette tilfellet er forbud.

Milton Marx sa...

En fin måte å bruke shorting på, er f.eks. for å kvitte seg med en uønsket eksponering. Det er ikke alltid at man selv har kontroll nok til å rense en portefølje for en spesiell beholdning.

Eks: Du kjøper andeler i Fond A, som er perfekt, bortsett fra at det også eier aksjer i selskapet "skrot". OK, da shorter du aksjer i "skrot" tilsvarende det antall "skrot" aksjer som din beholdning tilsvarer, og sitter igjen med en investering som er slik du vil ha den.

Helge Samuelsen sa...

Åh, det er langt flere argumenter FOR shorting enn dette. Jeg kan dem alle - tror jeg.

Men har du en menneskerett til å få dine investeringer akkurat slik?

Det er mye urettferdighet i verden som langt overstiger ditt luksusproblem å kjøpe i fond som også inneholder "skrot"! Jeg får ingen tårer i øynene. Deal with it.

Det er akkurat like mye "frie markeder" at fonds som har mye skrot går dukken fordi ingen vil ha dem. Systemet er definert - ikke a priori eksisterende. Og jeg tror et enklere system ville rensket opp i mye dritt.