onsdag, oktober 10, 2007

Spillreklame...


...i offentlig regi er skremmende. Spesielt når det offentlige bruker de spilleavhengige til å fremme sitt eget monopol.

Reklamen er der. Vi er fostret opp på den. Norsk Tipping bruker 250 000 kroner på reklame hver dag, i tillegg til at de gratis får eksponeringstid verd millioner av kroner i en annen statsbedrift - NRK. Norsk Tipping er et begunstiget selskap, som alle andre stats-selskaper. AS Norge driver business - de leker ikke butikk! Og staten har gitt seg selv immunitet overfor kritikk. Fordi de ønsker jo alle alt bra. Ikke sant? Og da blir alt så meget bedre.

Gull-Lotto. Løp og kjøp. Kanskje blir du også en vinner. Penger og rikdom er det staten anser som lykke. Nå er det store beløp i potten! Heng deg på før det er for sent! Er slik reklame mer moralsk enn blinkende automater?

Ja. Etter Norsk Standard. Norsk statsmonopolisert moral er bedre enn all annen moral. All virksomhet er moralsk når staten står for den. For Staten er rene julenissen og vil alle godt - både spilleavhengige og andre. Bare spill du - og ikke tenk. Gi noen kroner ekstra til den trengende norske stat. La oss for all del finansiere idrett og kultur gjennom kommersielle spill. La oss finansiere veier med bompenger, etc. Så får vi mer i den store potten vår som vokser og vokser og forteller oss hvor forbasket gode vi er som nasjon. Så vellykkede at vi er verdens beste og mest selvgode land.

- "Norsk spillpolitikk er basert på at det er bedre med et kontrollert spilltilbud enn en fremvekst av et illegalt tilbud. Og skal Norsk Tipping klare seg i konkurransen med utenlandske spill, må de utvikle seg", sier kulturminister Trond Giske.

Samme logikk kan selvsagt også brukes for å promotere statlige innbrudd. Vinningskriminalitet er selvsagt illegalt - så hvis Staten overtar også DET markedet, kommer det inn i kontrollerte former.

Og andre spille-tilbud er faktisk bare illegale fordi AS Norge definerer dem som illegale. Det er ikke hva du gjør, men hvem som gjør det, sier Staten. Med et glis.

Spøk tilside. Giske sier uansett rett ut at formålet er å gi Norsk Tipping særfordeler som selskap i forhold til konkurrerende virksomheter. Statsmonopolenes land sikrer med andre ord nok et statsmonopol - nok et maktgrunnlag for Staten. Det er godt noen passer butikken...

Penger er makt - og makt er herlig, sa Herodes Falsk en gang... Og hadde forsåvidt rett i det.

Nå kommer et nytt spill - Keno. Moderne og fristende automater samt TV reklame skal lokke folk inn i dette og andre av Norsk Tippings spill. Og tro ikke at Norsk Tipping sparer på kruttet. Rekrutteringen må stadig opprettholdes for å garantere inntekt. Villedende reklame er heller intet hinder for statens gullkantede racketeering.

Jeg foreslår at Norsk Tipping også får enerett på å selge og reklamere for sigaretter. Da kommer også dette uvesenet inn i kontrollerte former, og slikt sorterer jo forsåvidt også under gambling... med helsa...

8 kommentarer:

Sissel sa...

Ja, ja, ja, ja!!!
Jeg er så opprørt og forbanna på denne praksisen at jeg visste ikke hvilken skinke jeg skulle sitte på da jeg så nyhetene nå i kveld.

Jeg kan ikke tolke det på en annen måte enn at Griske vil ha alle spilleinntektene - han bryr seg vel ikke en døyt om de spilleavhengige. Sosialistene har fått enda et monopol - de vet hvor det er penger å tjene og det er akkurat det de går etter.

Jeg har forresten skrevet om dette selv for noen mnd siden, ta en kikk hvis du har lyst http://www.vedal.net/blogg/?p=455

Helge Samuelsen sa...

Hei, Sissel

Innlegget ditt tok opp en del gode poenger! Her oser det dobbeltmoral fra Griske Giske lang vei...

Jeg skrev også om emnet tidligere:

http://tripletau.blogspot.com/2007/04/giske-licenced-to-kill.html

http://tripletau.blogspot.com/2006/06/griske-giske.html

http://tripletau.blogspot.com/2007/06/giskes-butikk.html

En føljetong med andre ord - Giske sørger for stadig mer makt til Staten med stor S!

Milton Marx sa...

Kunne vi Ikke bare forby all spillreklame i norskkontrollert medierom (fjernsyn, radio, aviser og plakater i forretninger), samt pådytte enhver som spiller en advarsel med fet tekst som forteller hvor mye vedkommende etter all sannsynlighet vil tape - tillegg til at det gjøres oppmerksom på følgevirkningene av spillemani?

Det er jo noe i den stil man gjør med røyk.

Åh nei.... Den sammenligningen går jo ikke. Staten har bare "spillefabrikker" - ikke sigarettfabrikker.

Sissel sa...

Jeg tror kanskje vi lider av Griskomani :)

Jeg skal lese postene dine i morgen, og det gleder jeg meg til. Jeg får ut mer damp når jeg leser dine poster enn når jeg leser mine.

(Neste gang du skriver en post, link til relevante poster på slutten, så får vi, som ikke har lest så mye av deg før, med oss hele ruklet. Bare et tips)

Helge Samuelsen sa...

Milton

;O)

Nåja, men med loven i hånd kunne jo sigarettfabrikkene BLI statlige! Alt som behøves er litt omtanke for sigarettslavene og deres økonomi!

I andre land kalles dette nasjonalisering. Men slikt gjør vi jo ikke i Norge. Vi kaller det jo helt andre ting :O)

Helge Samuelsen sa...

Sissel

Jo, jeg skulle nok linket til relevante poster. Problemet er at jeg knapt husker hvor de ble av. Og jeg er notorisk lat...

Jeg skulle nok ha arkivert etter emne. Men slikt overgår mine web-kunnskaper ;O)

Frank sa...

Jeg kan ikke være mer enn enig i alt dere skriver. Staten er jo ikke mot spill, men de er mot spill som de ikke tjener på.

Og så dette fokuset på poker. Jeg nettkan ikke helt forstå at det er poker som man blir spilleavhengig av. Spilleautomater, ja, med sin blinking, lyder og instant payback.

Nettpoker? En turnering tar jo flere timer, og om man vinner så må man føre pengene fra pokerfirmaet til Netteller eller liknende, og så føre de derfra til banken sin. Tar jo flere dager. Ikke akkurat noen instant feedback der.

Nei, jeg tror det hele bunner i at Norsk Tipping er flinke til å snakke med våre stortingspolitikere og få det slik de vil.

Helge Samuelsen sa...

Frank,

Som du sier, poker er "opplest og vedtatt" som skadelig. Jeg kan ikke annet enn å tenke at dette er basert på pokerens rykte som "farlig" i tråd med all kortspilling - en tanke som er en "gave" fra det kristenmoralistiske miljø som en stund var meget sterkt blant annet i Norge og prediket mot "synd" som kortspill og alkohol.

Poker er selvsagt et spill med langt mer substans enn de fleste spill fra Norsk Tipping. Men spillet har aldri gjennomgått den prosess som Norsk Tipping kjører på hvert av sine spill - en feilaktig fokus på at akkurat deres spill er bare morsomme og "clean fun for the whole family".

Kanskje fordi det er opportunt å ha et "fiendebilde". Poker får her rollen som "det farlige" mens andre NT spill er "gode". Slikt er selvsagt kun basert på propaganda.

Og propaganda er faktisk grunnlaget for Norsk Tippings rolle i Norge. Få bruker mer penger på villedende reklame enn nettopp Norsk Tipping.

(Noen vil kanskje si at få bruker mer penger på villedende reklame enn den Norske Stat AS. Punktum.)

;O)

Som du nevner, Norsk Tipping er også meget godt hjulpet av god lobbyist virksomhet! De politiske nettverk er viktige for alt samfunnsliv og bestemmer mer i vår hverdag enn de fleste er klar over.

Desverre er det jo slik i Norge at ingenting kan ha suksess uten å først ha blitt gitt carte blanche og særfordeler av vår allmektige Stat.