lørdag, oktober 06, 2007

Miljøbløff II


Mye kan sies om statsbudsjettet. Men egentlig er det bare mer av det gamle. Noe flikking her og der - litt mer regressive skatter - og mye skuespill.

Og det største skuespillet omhandler miljøet og energiforsyningen. Helt uten å fortrekke en mine blir vi fortalt at dette er et budsjett for fremtiden. Selv om det er et budsjett som ikke engang begynner å ta tak i de problemstillinger vi i fremtiden (dvs våre barn og våre barnebarn) vil måtte takle.

Helt uten å fatte at fossile energikilder på grunn av minkende reserver vil bli vesentlig dyrere i fremtiden, kjører vi på som før. Fordi Norge AS vil tjene på høyere oljepris. Mens norges borgere vil blø.

Helt uten å fatte at det å vingle mellom diesel og bensinbiler ikke engang er morsomt som slapstick humor. Vi er allerede så beskattet på bilbruk og bilhold at pengene kunne kjøpt oss flunkende ny hydrogen-infrastruktur og nullutslipp - istedet går de til...jeg vet ikke... Opera og barnehageplasser? Visjonene er fremdeles vekstsamfunn og å binde arbeidskraft til statens fortjeneste.

"
Vi må løse vår tids største utfordring ved å tenke klima og miljø i alt vi gjør", sier vår røde finansminister. Tanke er ikke nok, Kristin. Tanke har aldri vært nok!

Våre største forurensende industrier - oljeindustrien og rederiene - får særfordeler. Rederne får nullskatt. Oljå får konsesjon til å hente opp enda mer - igrunnen alt de kan finne der ute i havet. Og er der ikke nok, kjører vi på med tjæresand. Det redder nok klimaet, skal du se!

Vi får høyere ligningsverdi på nødvendig bolig og noen hundrelapper fra eller til på bilbudsjettet. Dette redder nok verden, Kristin! Tyn de fattige og la oss for all del ikke drepe gullkalven!

Jeg er imponert. Ikke av handlekraft eller visjoner - for de eksisterer ikke. Men av modigheten til våre folkevalgte. De oser av bravour mens de ikke leverer en ting. Det krever mot.

Slikt mot - mens vi , mot forskningens råd, går videre mot et
stup som kommer stadig nærmere - er imponerende.

Men ikke beundringsverdig. Fordi når alt kommer til alt forspiller vi muligheten til å gi våre etterkommere en god verden å leve i. For det vil historien garantert dømme oss som noksagter og idioter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Denne regjering bruker nøyaktig 27 dager i 2008 på å betale ned all satsing på kollektivtransport, alle innkjøp av CO2 kvoter og all annen såklat miljørettet satsing! Dette betaler de ned med rentene på overskuddet av oljefondet slik jeg har forstått det! De neste 11 månedene og tre dager går de med kjempeoverskudd på den avgiftsdelen som er rettet mot miljø og klima! Det vil si at alle de pengene de tar inn i avgifter på miljø og klima "satsing"? i 11 måneder og 3 dager blir åløyd rett ned i sparesekken som de kaller pensjomsfond UTland? Hvor er miljøsatsingen blitt av? Denne regjeringen satser alt på at avgifter som skal ramme vanlige folk skal pløyes ned i en statskasse som renner over og ikke kan brukes fordi dette vil visst gi infasjon, renetøkning kronestyrking og arbeidsledighet? Jeg forstår ingenting! Det verste av alt er at jeg tror ikke regjeringen forstår noe heller! Jeg tviler på at de kommende regjeringer er i stand til å fatte noe som helst heller! SYKT!
Arve:)

Helge Samuelsen sa...

Verden er gal...ingen tvil om det.

Miljøsatsingen er det du og jeg som skal stå for ser det ut for. Det finnes hverken nasjonal eller internasjonal vilje til forandring.

Ikke så rart at ikke våre politikere makter å stable noe på beina kanskje, når vi vet at per idag så lever det norske samfunn med over 75 milliarder i underskudd i forhold til hvis vi ikke hadde hatt oljeinntekter å bruke. I tillegg kommer alle de milliardene staten tar inn i såkalte miljøavgifter. Vi lever med andre ord langt over evne. Og uten anti-klimapolitikk går ikke økonomien rundt!

Vi kommer med andre ord til å fortsette som før til kollapset kommer, og da vil det letes med lykt og lykte etter syndebukker. Og det blir vel meg og deg det, Arve, siden vi ikke slutter å leve i oljeøkonomien ;O)

Theo sa...

Det som har vært bekymret for regjeringens klimasatsing har ikke vært bekymret nok!
:)

Helge Samuelsen sa...

Vel,

Jeg er bekymret - svært bekymret! Vi misbruker ressursene i en tid da vi egentlig ikke har råd til det!

På den annen side får jeg jo rett i alt jeg har mast om i et par år allerede :O)