søndag, april 01, 2007

Snylteidrett.

Nå hadde jeg egentlig ikke tenkt å kommentere Tromsøs OL kanditatur, fordi det på mange måter ennå er en ikke-sak, all mediaomtale til tross. Det er et KANDITATUR for god's sake! At det her i Norge som sedvanlig får omtale som om det var utbruddet av fjerde verdenskrig (tredje er jo allerede igang), får så være. Brød og Sirkus har jo alltid vært kjennetegnet på Ola og Kari`s hovedinteresser.

Friske, rødkinnete nordmenn på ski er jo viktigere enn mye annet. Og egentlig er det greit. Jeg forventer ingenting annet etter å ha overlevd denne kulturen altfor lenge.

Alikevel er det prinsipper vi glemmer. Statens midler er våre midler. Ikke idrettens. At PR-kåte politikere ønsker å sole seg i glansen av andre, er velkjent. Det har jo vært prinsippet for utdeling av titler, osv til vellykkede enkeltindivider i hundrevis av år. Glans-soling. En egen elite sport...

Men hvorfor kan/bør vi bruke 15 milliarder på et OL og infrastruktur til idrett, når mange andre områder kunne hatt nytte av disse pengene? Hvor går grensen for fornuftig bruk av felleskapets midler? Når er det forsvarlig å forfordele annen infrastruktur i forhold til idrettens infrastruktur?

Min mening summeres opp i en kommentar jeg hadde hos indregard.no:

Nå er vel hovedproblemet med all slik offentlig støtte at et formål unektelig prioriteres fremfor andre.

Det finnes svært mange gode formål å bruke penger på, mange med bedre fornuft enn idrett. Jeg skal ikke nevne konkrete eksempler, bare i forbifarten nevne at annen infrastruktur som også kommer alle tilgode på en VIRKELIG økonomisk positiv måte også kunne hatt bruk for 15 milliarder, og mange av dine økonomiske argumenter for OL blir like gyldige.

Jeg har ingenting imot idrett annet enn at den er sponset med offentlige midler, får gratisreklame som det holder i media, samtidig som idretten aldeles ikke lenger er non-profit. Per definisjon er det derfor slik at idretten er en parasitt på samfunnet. Det gleder de som tjener penger på idretten, sikkert de som er glade i idrett også, men jeg tror alle er tjent med at idretten snart må lære å trekke sin egen vekt.

At en velger å bruke penger på idrett privat er fint. At idretten skal ha sugerør i statskassen er i beste fall ufint. Alle argumenter om samfunnsnyttighet, reklame for nasjonen, osv, er skinnargumenter som kan brukes på ethvert område som maktstrukturen og dens lobbyister finner for godt.

13 kommentarer:

Genese sa...

Well spoken. :-)

Helge Samuelsen sa...

Hvis det er slik at hver tilskuer på et eventuellt OL er sponset med 150 000 kroner, så kunne jeg tenkt meg min del cash. Mine hobbyer koster nemlig også penger :O)

Vox Populi sa...

Hør! Hør! Velkommen i "klubben".

Amos Keppler sa...

Jeg er imot all form for bauteprosjekter. Det inkluderer ALLE store idrettsarrangementer, privat eller offentlig. Det er en enorm sløsing med resurser. Det er helt galt fokus i enhver verden, men enda mer i en verden på (langt over) randen av ødeleggelse. Sport generelt er i beste fall idiotisk. Men egentlig er det emst av alt brød og sirkus. Slutt med dritten. Hvis folk har lyst å løpe i skauen gjør de det (jeg gjør det), uten at man behøver å løpe sammen med andre eller å organisere noe. I TILLEGG er det en laaaang liste av mer tradisjonelle motargumenter mot OL. Få det vekk!

Helge Samuelsen sa...

Vox,

Har klubben medlemskontigent? (jeg betaler gladelig) :-)

Amos,

Det verste er at en gjemmer økonomiske motiver bak "masseidrett". Gi milliardene til idrettslagene, sier jeg, hvis det hadde vært tilfelle...men det skjer aldri - beviset på at nok en gang er det særinteressene med sterkest lobbyister og vinnerne i stats-sponsings-konkurransen, som får ressursene i Norge.

Etter en barndom preget av en familie som så på sport på TV 80% av fritiden, deler jeg de fleste av dine synspunkter. Rart at det ble folk av meg, LOL!

Enda merkeligere er det at det ikke finnes rehab for sportsavhengige!

Amos Keppler sa...

Jeg mener at selve fundamentet for sport er galt. Også konkurransemomentet. Og at det som sagt er de moderne gladiatorer, brød og sirkus for å redusere aggressjonen til en allerede reduseert befolkning. Men all organisering er galt, enten det er sport eller ikke. Enten det er små eller store klubber. As above so below.

Jeg var forøvrig sportsidiot inntil for omkring ti år siden, så jeg vet hva jeg snakker om.

Men jeg var likevel imot OL på Illehammer.

Myndighetene og industriherrene ønsker avhengighet, spesielt av denne typen.

Helge Samuelsen sa...

Amos,

Jo, jeg er enig. Den typen konkurransementalitet har jeg aldri forstått. Sport er imidlertid en del av propagandaen som maktstrukturen bruker for å vise hvor "bra" alt er.

Sport som lek er flott. Sport som levebrød får være opp til den enkelte å bestemme seg for å utøve, og den enkelte eventuellt å ønske å betale for å se. Sport som del av nasjonal propaganda minner meg imidlertid om tider der en viss Adolf forstod kunsten å forføre folket.

Uansett: Hele samfunnet er idag preget av at enkelte særinteresser får bruke andres ressurser, det blir helt feil.

15 milliarder til en snever idrettsgren er kanskje ikke annet enn hva en kan forvente av en kultur som er så konkurransepreget og egoistisk som vår.

Til sammenlikning har landets sykehus mindre i gjeld. Men her skal det spares... Politikken består i virkeligheten av makt til å få bruke andres ressurser for å fremme egne behov. Det er lenge siden vi sporet av totalt...

Men i tusen år har en visst at brød og sirkus er nok til å blidgjøre massene.

Milton Marx sa...

Ølstafett som OL-gren! Det sier nu jeg!

Helge Samuelsen sa...

Milton,

Nuvel, det kan dog aksepteres. 15 milliarder i øll!!

Theo sa...

Per definisjon er det derfor slik at idretten er en parasitt på samfunnet.
Hør, hør! "Sport" i dag er enda en av de uproduktive sektorer som kun lever for å snylte på samfunnets overskudd, slik kirken gjorde før. Samme funksjon også, forresten.

Helge Samuelsen sa...

Theo,

Meget godt poeng om kirken. Hvorfor har de en "rett" (opparbeidet kun ved direkte utpressing og rene mafiavirksomheten på 1200-tallet) til å leve av andres ressurser?

Et stort problem ved maktfordeling er at det alltid er noen som oppnår særrettigheter fremfor andre. Kanskje kan det ikke unngås, men det kan ihvertfall begrenses ved sunn fornuft.

Medlemskap og kontigent er tingen!

Amos Keppler sa...

Jepp, de få som vil melder seg inn når de er tjue og forhåpentligvis ved sine fulle fem.

Det samme med idrettslag. Organisert barneiddrett, som et første steg bør være forbudt og slett ikke oppmuntret. Mange som spiller fotball, feks blir invalider for livet som trettenåringer. Det er SKADELIG både for kropp og sjel.

Helge Samuelsen sa...

Amos,

I prinsippet er jeg imot organisert barneidrett. At noen spiller ball frivillig på løkka er en ting, at noen voksne lever ut sine drømmer ved å presse barn inn i konkurranseidrett er en helt annen ting.

Grenseområdet er kanskje når voksne organiserer treningsopplegg. Det KAN jo være enkelte barn som er interesserte i å lære en sport av egen fri vilje. Som en hovedregel bør slikt imidlertid være underlagt strenge krav. Allt SPILL bør skje på barnas egne premisser.

Organisert konkurranseidrett der foreldrene eller trenere presser barna bør være en sak for barnevernet.