onsdag, april 04, 2007

Klimakvoter billig til salgs!!!


Jeg selger klimakvoter. Som et ledd i en en plan om å utnytte kyniske spekulanter som gjerne vil stå frem i media som miljøvennlige selv om de kjører flatt over miljøet, samtidig som jeg ønsker å tjene noen lettjente penger selv, har jeg nå kastet meg over klimakvote idiotien.

For selvsagt er det ingen som tror det virker? Logikken er som følger: Betal en liten ekstraskatt (som i de fleste tilfeller lett kan overføres til kundene dine), og du kan slippe ut det du vil. Noen tror det hjelper miljøet. Noen vet det ikke hjelper miljøet, men følger med på trenden uansett.

Det er SÅ gøy å følge med på det som er trendy!

Nå har jeg ikke tenkt å holde meg til CO2 kvoter. Jeg er mer banebrytende enn som så. For en liten ekstra sum kan du nå slippe ut andre typer giftig forurensing. Asbest, no problem. PCB, no problem. PAH, bly, kvikksølv - no problem. For et større tillegg kan også andre gifter diskuteres. Liker du ikke å kildesortere? Det ordnes billig.

Ta kontakt, vi kan alltid komme til en enighet om prisen.

Ideen fikk jeg da Framtiden i Våre Hender, solgte klimakvoter omatt og omatt. Fiktive kvoter eller gjenbruk av kvoter gir uanede muligheter. Tenk om pengene våre også hadde vært slik? (Da hadde jeg ikke giddet selge klimakvoter!).

Et ineffektivt (og det er en understatement) system som allerede har hatt sine skandaler, skal liksom redde verden. For det første har de industrialiserte landene tildelt seg selv klimakvoter langt overskridende sitt eget utslipp. For det andre gir de gratis kvoter til de som forurenser mest. Og nå, gjenbruk av klimakvoter.

La oss håpe planeten Jorden ikke med det aller første blir kontaktet av andre sivilisasjoner. Førsteinntrykket per idag må jo være at det ikke finnes intelligent liv her.

Og ja, som et ekstra incentiv kan alle som legger igjen en kommentar under denne posten få kjøpt 1000 tonn CO-kvote for bare 10 øre. God samvittighet for en billig penge. Kom an, la oss redde verden, dere!

Illustrasjon: Air de Feu (Concours Pollution atmosphérique), Earendil Silmarils.

9 kommentarer:

Amos Keppler sa...

At dagens menneskehet kaller seg intelligent har jeg alltid sett på som en ganske enorm tildragelse.

Jeg husker jeg lo høyt første gang jeg hørte om «klimakvoter». Galgenhumor har, tross alt alltid stått høyt i kurs hos meg.

Genese sa...

Så akkurat denne saken. Aldri skjønt det med kvoter og salg, men nå vet jeg at dette kan bli god butikk.

Helge Samuelsen sa...

Amos,

Jeg er sikker på at dette århundrede kommer til å bli ledd av ganske så kraftig i fremtiden.

Imens får vi se humoren i det vi som kan :O)

Genese,

En brilliant ide å selge et fiktivt produkt, ikke sant? Uanede muligheter. Personlig har jeg tenkt at hvis salget mitt slår an, skal jeg reise rundt omkring i verden i privatfly for å markedsføre det.

Og kanskje ettersende min hybridbil per trailer... (re Gore)

LOL!

Genese sa...

Ja, dette er til å le av. Eller gråte av. For dette med klimagasskvoter tror jeg noen har funnet på for å slippe å ta ansvar i form av reduksjon.
Og der hvor det er penger, er det alltid forretningsfolk. Og der det er forretningsfolk, er det alltid skurker.

Helge Samuelsen sa...

I dette tilfellet er de største skurkene statene. Jeg tror faktisk Framtiden i Våre Hender i sin naivitet synes dette er en genuin god ide.

:O)

Men det er jo det mest latterlige av alt!

Amos Keppler sa...

Industrien har garantert vært pådrivere her.

Helge Samuelsen sa...

Enig. Industrien kontrollerer gjennom sine lobbyister de forskjellige regjeringer mer enn vi skulle tro.

Anders A sa...

Her synes jeg det er viktig å få sagt at FIVH ikke har solgt kvoter på nytt. Artikkelen i Dagbladet baserer seg på misforståelser. Se her.

Helt enig i at kvotehandelen har mange store mangler. Men: Det er forskjell på kvoter, og det FIVH driver med gir mening. De frivillige kvotene FIVH selger kommer i tillegg til kyoto-forpliktelsene og den handelen statene driver med. At det er delt ut for mange kvoter, at prisen på kvotebørsen er lav, at kvoter deles ut gratis til industri etc har ingen betydning for FIVH-kvotene. Om du kjøper klimakvote hos FIVH gir en faktisk reduksjon. Dessuten: Medieoppmerksomheten flyreisekvotene til FIVH har fått har garantert bidratt til å skape bevissthet om konsekvensene av folks flyreiser, og det er veldig, veldig viktig.

Helge Samuelsen sa...

Anders A,

Takk for kommentar.

Jeg synes alle typer kvoter er en omgåelse av å ville ta problemet på alvor, og er i virkeligheten et spill med å bytte "monopolpenger".

Virkelige reduksjoner er overhodet ikke avhengige av kvotesystemer, men kan bare oppnås ved bruk av ny teknologi.

Det blir også en smule kraftimperialistisk ved at norske politikere (og andre) for eksempel betaler for å kjøpe fly-kvoter som skal redusere utslipp i andre land, når vi selv faktisk ØKER utslippene.

Slik tankegang er og blir feil, selv om jeg ikke mistror Framtiden i Våre Henders motiver - satser de på feil hest i dette tilfellet, slik jeg ser det.

Bare et kraftig og vedvarende press for å få myndighetene og kapitalen til å legge til rette for ny teknologi vil gi effekter.