onsdag, februar 09, 2011

Pengepolitikk på villstrå

Økokrim, Finansforbundet og Finanstilsynet ønsker å avskaffe tusenlappen.

Med dette ønsker de å redusere kriminalitet.

Tanken er absurd. Femhundrelapper og hundrelapper vil selvsagt bli brukt istedet. Ingenting kan stanse det. Neste skritt vil da eventuellt bli å også avskaffe disse.

Norges bank advarer om at også utenlandsk valuta vil bli tatt i bruk. Tusenlappkameratene ler av dette, fordi de ikke ser problemet med at Norge blør valuta. En pris må man betale for å avskaffe kriminalitet.

Problemet er selvsagt at det Norges bank egentlig sier er at avskaffelsen av tusenlappen ikke vil ha effekt overhodet.

Men la oss ikke henge oss opp i det. Prisen vi vil betale er langt mer kostbar enn det som diskuteres av tusenlappkameratene. Hele denne saken er et ledd i ønsket om å avskaffe fysiske penger og erstatte dem med kredittkort. Med andre ord den absolutte statlige kontroll over alle pengetransaksjoner.

Argumentet er kamp mot kriminalitet. Effekten er det absolutt overvåkede samfunn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

har ikke hørt noe om at de skal forby minibanker. hvis du er redd for at staten skal vite hva du bruker pengene dine på kan du jo ta de ut i minibanken før du handler mat og bensin.

Helge Samuelsen sa...

Eh.. poenget her er at fysiske penger faktisk er blitt diskutert å kuttes ut for å stanse kriminalitet. Første skritt er tusenlappen, men i den grad det ikke stanser her, forsvinner alle valører.

I praksis kan du da ikke bruke minibanker, fordi eneste godkjente betalingsmiddel vil være elektroniske penger.

Per idag eksisterer ikke problemet, og jeg (og Norges Bank) sier da også at selv om tusenlappen fjernes, så er ikke dette nok.

Pengefri økonomi er imidlertid diskutert reelt, og i USA har utrolig nok forsvaret drevet lobbyisme for dette - for å stanse kriminalitet.

I en slik virkelighet eksisterer nok ikke minibanker, nei.

Arvid sa...

Dette er reelt. Hadde en bloggpost selv om dette fra Sverige hvor det bekreftes at: "Det har en tid, med representanter for regjeringen, bankene, handelen og fagforeningene pågått et samarbeid for å redusere kontantmengden i samfunnet.”
Jeg tipper Sverige blir de første i norden. (http://aspergman.com/?p=4339)

Helge Samuelsen sa...

Arvid,

Jepp - sakte men sikkert strammes grepet.