torsdag, juli 02, 2009

Er Peter Sunde geni eller idiot?

Lytt til intervju her og her.

Hele konseptet ser ut til å være å sette penger inn i et fond der en har indirekte kontroll, og å pushe ansvaret for TPB på sikt over på brukerne fordi en oppfordrer til å kjøpe aksjer.

Genialt for "gutta". Ikke så genialt for brukerne, fordi et registrert AS nødvendigvis må forholde seg til loven, ellers så havner eierne (fortrinnsvis styre e.l.) lett på tiltalebenken, og i verste fall blir selskapet begjært konkurs og alle mister innskuddene. Imidlertid er hele eierskapet til nå basert på shady affærer som nettopp er et reelt ankepunkt mot kapitalistiske uærlige selskaper, og det kan jo spekuleres i om det er ren genial, men usann, propaganda som har fått så mange til å hylle et slikt opplegg på feil grunnlag.

Det viktige er å kjempe for fildelingsteknologien - hevdes det - selv om 99.9% av brukerne av TPB sannsynligvis trodde det viktigste var retten til å laste ned kopibeskyttet materiale. PR for fildelingsteknologi (som forsåvidt aldri har vært truet i seg selv) har "gutta" fått, spørsmålet er om pirater flest er enige med realiteten i det "virkelige" konseptet. Spørsmålet er også om man ikke nå posisjonerer seg i forhold til videre rettsaker og distanserer seg fra de reelle brukerene.

Mest sannsynlig er det at virkeligheten hverken er fullt ut det ene eller det andre. Hele konseptet ligger sannsynligvis opprinnelig i å (prøve) å tjene penger på en bevegelse. Dette er i så fall knapt noe nytt. Og så går ting litt over stokk og stein. Det er heller ikke noe nytt at slike prosjekter etter hvert lever sitt eget liv.

Et viktig spørsmål er om pirater flest er enige i at man kan lage sin egen musikk og film istedet for å snylte på de virkelige skaperkreftene. Og det store spørsmålet er fremdeles hvordan det skal hjelpe skapere av musikk, film, og kultur generellt at man laster ned deres materiale gratis - selv om man skulle bringe de store selskapene i kne.

Svaret på mitt initielle spørsmål er derfor: Sunde er et geni. Men et egoistisk geni. Og massene av pirater er - om ikke akkurat idioter - så ihvertfall rundlurte.

Spørsmålet er om de bryr seg, eller om deres interesse egentlig bare ligger på det smålige planet at de er vel fornøyde med å ha ervervet gratis materiale på ulovlig vis, og på den måten har fått utløsning for en rebelsk trang til å snyte andre.

En trang som - forutsigbart nok - førte til ubehag i det øyeblikk de selv følte at de ble snytt da TPB ble solgt.

Her finnes ingen høyverdig moralsk tanke eller filosofi. At man tidligere har klart å skape det inntrykket, er imidlertid genialt. Fullt på nivå med Goebbels og Stalins metodikk.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gøbbels og Stalin? Litt vel over the top. Eller stort sett enig.

Helge Samuelsen sa...

Ikke å forveksle med Hitling. Disse gutta var gode på propaganda. Det er herr Sunde også.

Anonym sa...

Min kommentar blir noe perifer til emnet i innlegget ditt, men jeg legger den her allikevel.

I tilfelle du ikke har lest mitt siste blogginnlegg (for du er vel abonnent, sant? ;) ), vil jeg også her tipse deg om en artikkel skrevet av den godeste Cory Doctorow.

Jeg vil fryktelig gjerne høre din mening om det han skriver, da du er den hvis meninger på området jeg er mest nyskjerrig på for tiden. ;)

Om du vil ta det her eller hos meg spiller ingen rolle. :)

Helge Samuelsen sa...

La inn et innlegg hos deg som forsvant, Henrik. Session timeout. :(

La inn et nytt, det gikk bra :)

kurt sa...

Det virker på meg som om strategien egentlig aldri har vært særlig klar hos denne gjengen. Først driver de lyssky og ugjennomsiktig drift uten å lure myndighetene, så bedriver de lyssky plassering av kapital.

Som alle sosialister er de seg selv nærmest. Men uten å innrømme det.

Helge Samuelsen sa...

Ja, alle er seg selv nærmest. Trikset i flertallsdiktaturet er å overbevise nok mennesker om man skal få særfordeler av den ene eller andre grunn.