søndag, juli 05, 2009Ville du kjøpt denne t-skjorten for 1 kr? Hvis Kompromissløse meninger solgte den? God kvalitet fra samme produsent som TPB kjøper den fra...

Og i fall du synes dette er feil, hvorfor det?


Er det slik at også piratene hegner om sine interesser, akkurat som plateselskapene gjør det?16 kommentarer:

kurt sa...

Selvsagt handler dette om posisjonering. Alle aktører prøver å hegne om egen inntjening og alle aktører er så grådige som de tør.

Helge Samuelsen sa...

Nettopp. Og den som tror en videre utvikling av TPB eller liknende selskaper ville gitt en utopisk situasjon med høyverdig kulturell deling som mål tar feil. Åpner en for snylting får en snylting. Og snylting gir bare fordeler til snylterne :)

Admiral_Gringo sa...

Hvorfor blir så mange antatt oppegående mennesker forbauset over at pirater oppfører seg som sjørøvere?

Helge Samuelsen sa...

Se det er et godt spørsmål, Gringo. Kanskje fordi for mange hører på hva de sier istedten for å tenke over hva de gjør?

Jassmonsteret sa...

Selfølgelig, om jeg hadde hatt lyst på den.

Helge Samuelsen sa...

Spørsmålet er imidlertid om du eller jeg hadde blitt saksøkt av TPB?

:)

Anonym sa...

Helge

TPB har kommentert tidligere at alle privatpersoner kan kopiere logoen deres og bruke den til hva de vil. (Vet ikke hva de føler om selskaper)

-k

Jassmonsteret sa...

Då hadde vel du blitt saksøkt, sida det var du som lagde t-skjorta og solgte han...

varemerke...

Helge Samuelsen sa...

Ja, jeg håper faktisk du har rett i det, Jassmonsteret. For poenget mitt er å vise at også pirater blir nødt til å håndheve et slikt lovverk for å beskytte seg selv.

Ellers så vil de drukne i snyltere de også :)

Og da kommer det jo klart frem at kampen mot plateselskaper og kopieringsrettigheter er basert på noe shaky grunn. Som er min påstand :)

Jassmonsteret sa...

Om du hadde gitt den bort gratis, derimot. Om du hadde trykt opp t-skjorter med Donald på og gitt dem bort, hadde ingen brydd seg, med mindre det ble veldig store mengder.

Helge Samuelsen sa...

Nei, om det er gratis eller ei betyr ingenting i forhold til lovverket.

På den annen side, så kunne jeg jo gitt dem bort gratis hvis alt var reklamefinansiert.

På den annen side, da måtte jeg sørge for at jeg hadde mye besøk slik at det svarte seg.

Og da blir det også store mengder, og da kommer nok problemene vil jeg anta.

Men Donald? Disney er en av de som presser på mest for copyright, og kjører knallhardt når de vil.

Det jeg vil frem til er at idet opplegg som "gamle" TPB (de planlegger jo å gå legit) får konkurranse som undergraver merkevaren, så vil de med meget stor sikkerhet se problemstillingen på akkurat samme måte som plateselskapene.

Spesiellt "nye" TPB vil garantert legge seg på akkurat samme linje som "alle andre".

Og det er egentlig mitt poeng. Det er en grunn til at reglene er slik de er, det er bare vanskelig å se det slik når en "leker" butikk.

Helge Samuelsen sa...

-k

Utrolig nok så overså jeg din kommentar. Må være varmen. Beklager.

Ja, du har jo et godt poeng der, og jeg ser jo i ettertid at eksempelet ikke var så godt valgt, fordi selve logoen til TPB nettopp er gratis reklame.

På den annen side vil jeg anta at hvis de følte de hadde et produkt som de ønsket å tjene penger på, så hadde pipa tatt en annen lyd. Ihvertfall idet de prøvde å tjene penger på opplegget.

På nok en side så kunne det jo vært morsomt å kopiere absolutt ethvert konsept de kom opp med, inkludert konkurrerende sider med bruk av logoen for å se hvordan de reagerte på det. Jeg antar det ikke ville bli godt likt. MEN HELT I PIRAT ÅND :)

Nå kan jeg jo ikke det, fordi jeg er piratnedlasting.

børge sa...

Dette har faktisk blitt gjort (bare ikke så billige kopier), og de har ikke noe med det. Jeg har sett at du har skrevet bra ting tidligere, og derfor abonnerer jeg på bloggen din, men dette var bare tåpelig! Hvis du hadde fulgt med på gutta bak TPB hadde du skjønt at de er helt åpne for at alle kopierer alt av dem.

Det betyr ikke nødvendigvis at alle pirater mener det samme (selv er jeg pirat, men ønsker ikke at andre skal tjene penger på mine verk, uten å spørre først. Men samtidig tjener aldri jeg penger på det jeg piratkopierer heller, og om noen vil bruke noen av mine verk uten å tjene penger på det syns jeg det er flott. Derfor bruker jeg Creative Commons-lisens på alt jeg legger ut på nett.), men å bruke TPB som eksempel på denne måten, spesielt når du gjør det uten å undersøke om det poenget du vil fram til faktisk er gyldig, er bare dumt!

Helge Samuelsen sa...

Vel Børge, håper for det første at du ser poenget mitt med å spørre:

Er det slik at også piratene hegner om sine interesser, akkurat som plateselskapene gjør det?

og siden sier jeg:

Og den som tror en videre utvikling av TPB eller liknende selskaper ville gitt en utopisk situasjon med høyverdig kulturell deling som mål tar feil.

En videre utvikling. Og den har vi jo ennå ikke sett. Jeg er 100 prosent sikker på at når en begynner å ta hensyn til inntjening, så finner man at man må begynne å ta hensyn til slike ting.

Uansett, jeg ser i ettertid at denne posten var meget spekulativ. Så håper jeg du ser at man ikke kan (eller bør?) ha rett alltid, og at jeg fra nå av ikke påberoper meg å ha det i akkurat denne saken.

Anonym sa...

Jeg tror Helge i grunn har rett, selv om PB har latt andre bruke logoen. for det første, så er det jo gratis reklame. For det andre, så har ikke PB til nå sett det som et poeng å tjene penger på merchandise fordi de nettopp leverer en "gratisvare".

Når nå nye PB skal satse legitimt og betale for bruken av filer, og visstnok også betale nedlasterene så kommer de i en helt annen situasjon, lik den de fleste andre selskaper er i. At de må tjene penger for å betale de faste utgiftene. Selvsagt inkludert lønn, osv.

Da vil de nok finne ut at nettopp det Helge påstår, at de vil se verdien i å holde kontroll over eget varemerke blir viktigere. Spesiellt om noen skulle åpne en pirat-pirate bay på internett!

Helge Samuelsen sa...

Prinsippet er at det er naturlig å beskytte egen inntjening. Eksempelet med T-skjorten med logo var kanskje ikke bra, fordi det tross alt gir PR verdi.

Men hva hvis noen lager "Pirate Bay.com" og kjører en 100% kopi? Neppe populært.