tirsdag, juni 30, 2009

Piratene tapte

Til tross for store ord og en tilsynelatende kompromissløs holdning, har nå virkeligheten endelig gått opp for gutta bak Pirate Bay. De har kapitulert for Big Business, og viser med all tydelighet at deres snakk om uavhengighet og anarki* bare var tomprat.

Sannheten var selvsagt at de var inne i en nisje der de hadde fordeler av sitt opplegg så lenge det varte, men hoppet av så snart motstanden kom og egeninteressene ikke lenger ble dekket. Så mye for "vi skal aldri gi oss". Tomme ord. Som alltid så viser det seg at egeninteresser er Konge. Noen vil bare aldri innrømme dette så lenge de selv sitter med fordelene av fornektelse.

Aksjeselskapet Global Gaming Factory X kjøper The Pirate Bay, og virksomheten blir trolig i fremtiden legal. Peter Sundes forsikringer om at alt er ok og at overtakelsen er uproblematisk er politikk eller ren virkelighetsflukt. I virkeligheten er det snakk om ren overlevelsestaktikk for å unngå økonomisk konkurs. Salget dekker boten til TPB.

På twitter:
"People hate me now for wanting to pause the 6 year free work we've been doing. Feels unfair."

Ja, slik er det - Pirater er nettopp Pirater. Forvent ingen takk. Når folk først vil ha alt gratis og er blitt vant med det, så kan det virke "unfair" for den som gjør alt arbeidet. Men dette er jo selve kjernen i piratvirksomheten. Problemet er at noen aldri vil innrømme det før det rammer en selv. Jobb gratis resten av livet du, Peter Sunde. Så kan du ihvertfall påstå å ha politisk integritet.

Men alle vet at ingen fildelere ønsker å jobbe gratis. De ønsker bare fruktene av andres arbeid.

*Merkelig nok skjult bak begreper som internettfrihet og ytringsfrihet. Nok et eksempel på at når nytalen slår til, så må man være på vakt. Tjuveri blir aldri ytringsfrihet.

10 kommentarer:

kurt sa...

Tatt helt på kornet, som alltid, Helge!

Helge Samuelsen sa...

Takk for det,Kurt :)

Anonym sa...

Ser egentlig ikke hva de har tapt her, helge.

30 millioner i "et fond for å støtte internett prosjekter" og 30 millioner i 'nyemitterte' aksjer. Aksjer hvis verdi skjøt i været så fort nyheten kom ut. (140+ %)

Ifølge PSK skal altså industrien ikke få et rødt øre, men selv om disse 30 millionene ble betalt sitter de allikevel igjen med aksjer verdt 45 millioner SEK.

45 millioner for et domenenavn... Med mindre dette firmaet har en fremragende plan føles dette som en ganske dum ide.

-k

Helge Samuelsen sa...

Eh... de har tapt det de påsto å stå for? PB blir nå et napster liknende selskap som skal ta betalt og være lovlig.

Dette kan komme som et sjokk på noen - men det er faktisk et 100% knefall ifra det TPB påstod å stå for.

- Så poenget her er at industrien ikke får et rødt øre? Merkelig vinkling.

Poenget her er at nok et kommersiellt fildelernettverk finner ut at de må forholde seg til loven. Det er et absolutt tap i forhold til de store ordene som kom.

Tap i penger snakker jeg ikke om overhodet. Faktisk er jeg fornøyd om gutta ikke sitter igjen med store personlige bøter resten av livet. Jeg er imot konseptet, men er ikke hevngjerrig. (Dog hvor pengene går aner jeg ikke - eierne er jo andre i et forsøk på å omgå loven)

Poenget er at ideologien tydeligvis ikke står opp mot loven og dette anarkiet blir faktisk ikke akseptert av samfunnet. Det er bra.

Jeg er klar over at andre opplegg for fildeling eksisterer, og at en endelig seier ikke er mulig. Men det er heller ikke nødvendig. Hovedpoenget er at det ikke lar seg gjøre å drive profilerte og godt organiserte fildelingsnettverk. Dermed kan det ikke oppstå en snyltekultur av selskaper som opererer åpent og tjener gode penger.

En subkultur (begrenset) for spesiellt interesserte er ikke et stort problem.

TPB er steindød idet det tas betaling, uansett hvor lite det skulle være. Og det beviser i så fall bare det mange har sagt - at hele poenget her er ønsket om gratis musikk - det handler overhodet ikke om noe annet enn dette. Alle andre argumenter er egentlig skinnargumenter.

Og TPB handlet heller ikke om noe annet enn et forsøk på å gjøre business ut av dette.

Som mange andre businessideer (spesiellt ulovlige) gikk dette skeis.

Til tross for store ord har altså disse piratene tapt. At de ikke innrømmer det er som forventet.

Helge Samuelsen sa...

Kan legge til at jeg også synes dette var altfor mye penger å betale for et domenenavn - selv om merkevaren og teknisk utstyr er verd en del.

Spår at 90% eller mer av piratene ikke er interessert i å betale noe som helst selv om det skulle konkurrere med de store selskapene og selv om artistene får litt.

Spår at de bare er egoistiske jævler som de fleste andre mennesker når det kommer til stykket.

;)

Anonym sa...

Nå kan de jo brenne pengene....for nå har de dem. haha!

Helge Samuelsen sa...

Tomme ord - garantert :)

På den annen side vil dette være nok en spiker i troverdighetskista.

Anonym sa...

Du har hovedpoenget ditt i en fotnote:

*Merkelig nok skjult bak begreper som internettfrihet og ytringsfrihet. Nok et eksempel på at når nytalen slår til, så må man være på vakt. Tjuveri blir aldri ytringsfrihet.

Hele konseptet med enveis anarki er at noen stjeler retten til å definere makt over andre. Derfor fungerer ikke anarki. Freeloaderne overtar og de reelle skaperkreftene taper.

Anonym sa...

Helge

TPB stod aldri for noe annet enn å kapitalisere på fiendeimaget som ble skapt når 'bransjen' begynte å beskrive fildelere (ulovlige OG lovlige, men nå skylder jeg ikke på bransjen for dette, for når folk sier 'fildeling' i disse dager så tenker man automatisk 'ulovlig' selv om fildeling i seg selv er fullt lovlig) som 'pirater'. Vips så var TPB født og gnisningene gjorde siden til en suksess. En merkevare som nå er solgt for 60 millioner SEK.

Bakfolkene er den vanlige hippie leftie gjengen, men TPB ble kjørt beinhardt og profesjonelt.

Når det gjelder hva TPB egentlig stod for:
http://thepiratebay.org/policy

Policyen ser ikke ut til å være i enighet med ditt inntrykk av piratebay.

Det å 'stole' på brukerne er kanskje naivt, men nå er jo bakmennene super-sosialister og medlem av ethvert grønt parti som jogger forbi.

Jeg ser egentlig frem til nye piratebay, og er enig med TPB bakmennene at GGF's markeds-ideer er både realiserbare og ideelle for p2p teknologien.
Et p2p regime hvor hver peer blir betalt for hans del i distribueringskjeden er det eneste som føles rettferdig når man snakker om å måtte betale for å laste ned kopibeskyttet materiale.
Det er selvsagt en del tekniske problemer å hanskes med, men det er fullt realiserbart.

Nå ser det jo ut til at TPB bakfolkene får hendene fulle siden de har meldt eller vil melde det svenske justisapparatet inn for folkerettsdomstolen i EU. De har visst ikke tenkt å gi seg, og det vet jeg ikke om er økonomisk lurt.

-k

Helge Samuelsen sa...

anonym

Kanskje det. Det er nok riktig. Nettopp derfor taler jeg for mer anarki i samfunnet - men ikke totalt anarki uten lover.

Den naive sosialismen uten eiendomsrett har rett og slett ikke livets rett. Det ser en i eksempelet med musikk-piratene. Den glir rett over i egoistisk (for)bruk av andres eiendom.

k-

Tja, jeg kan vel vanskelig si at uttalelsene til flere av aktørene bak TPB i media - eller for den saks skyld brukerene - er i nærheten av retningslinjene (policy) - denne er nok mer nok et forsøk på å skape en illusjon av at de forsøker å holde en legal linje. Når jeg forsøker å forstå hva de egentlig står for ser jeg mer på faktiske handlinger og uttalelser.

Hva med eksempelvis: "We also reserve the rights to publish any information regarding violations. Info hashes, IP addresses and all other information that is supplied to the tracker
will be considered our right to publish."

Dette rimer svært lite med alt snakket om anonymitet osv. Enten er det verdens største dobbeltmoralister som står bak dette, eller mer sannsynlig er det bare et uttrykk for wt ønske om å sikre seg på en uærlig måte. Uærlig fordi de selvsagt da ikke mener et ord av det de sier. Og det er symptomatisk for svært mye av det de påstår, spør du meg.

Forsåvidt er jeg enig i din analyse. Dette handlet nok mer om opportunisme. På den annen side så er det jo fullt mulig å skape en illusjon for seg selv slik at en tror en har edlere motiver enn det en kanskje har. Mennesker er rare slik :)

Jeg er også meget interessert i at det kan komme et legalt tilbud - forhåpentligvis et som blir betydelig bedre enn det musikkbransjen til nå har klart å få til. Det er synd at ellers begavede mennesker som bakmennene til TPB ikke så dette som sitt hovedmål. Da ville de nok ha blitt annet enn en fotnote i historien.

Jeg deler fullt ut din bekymring for den videre fremferden til disse bakfolkene. Hvis de setter opp et nytt illegalt system (trolig bare skryt/rykter) blir det nok mer fengsel og bøter. Å trekke saken inn for folkerettsdomstolen gir et garantert tap, fordi denne domstolen forholder seg til i hovedsak samme prinsipper om copyright som den svenske domstolen. Men det er kanskje det de mener med å "brenne pengene" :)

Uansett aner jeg at dette handler mer om å skape et rykte - et image enn noe annet. Kanskje tar jeg feil, men dette er mitt inntrykk.

Når en ser på reaksjonene (kommentarene) på TPB angående salget, så ser en imidlertid at nesten alle "piratene" ser det som et mål i seg selv å snyte alle for penger og at de ser på dette som et uttrykk for frihet og demokrati.

Til det er bare å si at det per definisjon da uansett handler om et diktaturisk demokrati som i prinsippet gir frihet bare til de som kontrollerer reglene.

Dette kan en godt benevne som "super-sosialisme" - men er forsåvidt bare den naturlige konsekvensen av den eneveldige sosialist-stat. I praksis blir jo slik maktbruk som regel dempet noe av hensynet til de andre politiske retningene som konkurrerer.

Piratpartiet derimot er et meget farlig parti. Det handler overhodet ikke om frihet, men om kontroll over fordelingsnøkkelen.