tirsdag, juni 09, 2009

FrP-galeien

FrP glimter innimellom til ved å erkjenne at de egentlig hovedsaklig består av en gjeng bygdeoriginaler med rasistiske tendenser. (Sue me!)* Erkjennelsene er sjelden tilsiktede, men illustreres godt av episoden der de klemmer til med "innvandrervisa" på valgkamp-stand.

"Selvsagt" var dette gjort av uerfarne "ungdommer", og selvsagt var det "ironisk ment".

Men like selvsagt vet alle at "innvandrersangen" stort sett bare kan likes av personer med et infantilt rasistisk livssyn. Og selvsagt vet alle at mennesker som har rasistiske tendenser trekkes mot FrP som bier mot honning. Det kunne jo partiet vært ærlige omkring - hadde de hatt baller.

Jai heter Ali Poto, o'kommer fra Pakistan
fra min botikk po hjornet selger jai frokt hele da'n
jai kjore fett marsjedes, o'har alt for mye penge
Hva jai skal gjore med den vet jeg nesten ikke lenge

Jai heter Achmed Mostafa, o'kommer fra Somalia
jai har fire kåner og en hao med barn
jai lever fett på staten her, det er det vi alle gjor
jeg fatter ikke hvorfor ikke jeg har kommet for

refr;
Vi er alle sammen innvandrere i den norske land
vi stjeler og vi sloss, og tar jobb fra norske mann
vi er alle sammen del av den store morke plagen
og hadde det vært opp til Hagen, hadde vi mått dra på dagen, ja

Jai heter Micheal Panish, o'kommer fra Bosnia
jai kjorer pirat-taxi og smogler narkotika
når do skal hjem fra festen, kan do bare stoppe meg
og skal do dope deg kan do få kjope deg av meg

Jai heter Hakan Supu, o'kommer fra Torkia
det er meg den sterke lukta i oppgangen din kommer fra
vi bor tredve mann hos meg, men konn jeg har eget pass
o'imo'orn ventes åtte til bak i et lastbil-lass

refr.

Vi er hong og pjong og kongolong, o'kommer fra Vietnam
vi driver rondt omkring i by'n vært med på masse ran
vi er med i en ganske skommel gjeng, do kjenne kanskje oss
det er oss polisen taoer inn vær helg fordi vi sloss

Jai heter Aya Tolla, o'kommer fra Iran
sammen med en kompiss selger jai kebab som bare fa'n
kjottet det er rektig nok fra bakgata vår
er katta di blitt borte sjekk monnen din får hår

Ironi? I så fall synes FrP at det er stas med innvandrere. Siden det er mer sannsynlig at FrP's Per-Willy Amundsen ikke har forstått ordets betydning, kommer her en liten oppfriskning - et lite lynkurs kan man si - i norsk:

Ironi er et bevisst uttrykk for flertydighet, for eksempel ved at man sier én ting, men mener noe annet, ofte det motsatte. Ironi kan uttrykkes både i skrift og i tale, og kan oppleves som en uskyldig spøk, men også som spottende hån. Ironi er en form for uttrykk hvor en underforstått mening er skjult eller motsier utrykkets bokstavelige mening. Ironi forutsetter at mottakeren forstår at tingene ikke er hva de sies at de er eller hva de synes å være. Ironi er en form for innforstått manglende forbindelse mellom de faktiske ordene og den underliggende mening.

Beskriver denne sangen FrP's underliggende (motsatte) mening? I så fall er de for økt innvandring får man tro. Men det er de jo vitterlig ikke.

Forstod "ungdommene" på FrP's stand at ordene motsa uttrykkets bokstavelige mening? I så fall er Finnmark FrpU voldsomt glad i innvandrere. Men det er de vel ikke?

Alternativet er da at sangen var ment som spottende hån.

Eller at Finnmark FrpU ikke forstår de mer subtile betydninger av det norske språk.

For å oppklare forholdet foreslår jeg en test av norskkunnskapene i Finnmark FrpU.

Ordet Ironi kommer forresten av det greske eironeia, som betyr "hyklerisk uvitenhet".

*Nei, det betyr ikke "sug meg".

34 kommentarer:

Helge Samuelsen sa...

Jeg kommenterer selv :) at mest sannsynligvis dreide det seg om uerfarne mennesker som rett og slett hadde det litt gøy på andres bekostning.

Normalt ville vel dette klassifiseres som rasisme, men til nød kan det også kvalifisere som en kvalm nasjonalisme - et bevis på at FrP ikke akkurat er liberalister.

Per-Willy vet nok godt hva ironi er. Men hva skal han si da når andre tramper sånn i klaveret? Det er jo ingen som vil innrømme at man er rasister eller nasjonalister i FrP?

Slikt holder det normalt å antyde.

Anonym sa...

Det Per-Willy egentlig mener er sarkasme.

Anonym sa...

Det burde være rimelig lett for dem og forstå at det var usmakelig og respektløst.

Hadde de sunget det samme bare om samer hadde de fått adskillig mer trøbbel.

Hatlem sa...

dette er garantert sarkasme, har du hørt sangen tuller de jo til og med med karl i hagen!

det var ikke noe rasistisk i dette, bare noe du finner på.

Helge Samuelsen sa...

Anonym1,

Ja, dette er sarkasme - og sarkasme er ikke ironi.

Anonym2,

Helt klart respektløst, og det var nok ingen glipp, det avspeiler nok heller grunnsynet hos de involverte.

Hatlem,

Tuller de med Hagen? "Hadde det vært opp til Hagen, hadde vi mått dra på dagen". Ja, men er ikke det dette Hagen står for da? Det er ikke ironi eller "tulling" med Hagen. Det er nok heller slik en oppfatter Hagens politikk. Til nød kunne det vært sarkasme om man hadde regnet det som en fornærmelse mot Karl. Men det betviler jeg sterkt.

Imidlertid er det nok litt begrepsforvirring her, for hvis dette er sarkasme, så er det jo nettopp å håne eller drive gjøn med innvandrere.

I aller beste fall - men det betviler jeg meget sterkt - er denne teksten ment som satire. I så fall i meget dårlig smak.

Om det virkelig er rasisme skal jeg være med på å diskutere - fordi det er mulig å håne de som er annerledes uten å være rasist. Men i denne saken ligger det svært nærliggende å tolke det i den retning.

Johan Nagel sa...

Det er nok riktig at den jevne frp-er er kritisk til en del av den gjeldende innvandringspolitikk, og de kan komme med uttalelser som kan være krenkende.

Men jeg synes at det egentlige offeret i denne debatten er frp-velgerne, som er langt bedre enn sitt rykte. Det er skammelig hvordan de blir uthengt, og hvordan de blir tillagt meninger som de ikke har. Frp-velgere og politikere har ikke gjort noe for å fortjene slike karakteristikker.

Helge Samuelsen sa...

Jeg skal lett være med på at alle FrP tilhengere ikke er rasister. Noen er faktisk til og med liberalere, selv om inntrykket mitt er at de er få.

På den annen side så synes jeg denne saken nettopp er en slik stygg sak som er med på å gi FrP et dårlig rykte. Det er jo som å skyte seg selv i foten. Så om de har gjort noe for å fortjene ryktet? Vel, ja - etter min mening.

Men her på bloggen skytes det uansett i alle retninger - og ingen går fri.

Anonym sa...

Har du noen gang spurt deg selv om hvorfor FrP trekker mengder av velgere på sitt hardkjør i spørsmålet om innvandring? Kan det ha noe med den totalt mislykkede politikken som i alle år har blitt kjørt av de rødgrønne? Hvorfor er dere rødgrønne så redde for å kritisere deres egne. Dere er jo fantastiske til å tolke eller skal vi heller si feiltolke alt det andre partier mener og står for. Jeg stemmer ikke rødgrønt men er samtidig langt fra FrP tihenger, men et åpent sinn og evnen til å være kritisk har jeg heldigvis beholdt.

HenrikWL sa...

Anonym: gikk du nettopp ut i fra at Helge er rødgrønn? Oj. Dette må være det første innlegget du leser av hans blogg.

Når det gjelder hvorvidt FrP er rasister eller ei: jeg vil si det er i gråsonen. De har vitterligen et poeng når de sier at det må kunne gå an å diskutere innvandring uten å bli stemplet, men måten de leverer sitt budskap på legitimerer på sett og vis hardcore rasistene. "Hvis såpass seriøse og oppegående folk har de meningene der, så må det da være greit for oss å trekke de meningene litt lenger".

Arve sa...

De rødgrønne med Jens Støre i spissen reiser rundt i hele verden og deler ut penger!

De to og kanskje de har med Solheim forteller hele verden at Norge er det beste land og leve i!

Er dette ironi, sarkasme eller fakta?

Det er nok en løgn som de tror på selv!

Det oppfattes som sarkasme for mange av oss!

Når FRP synger ut om pakistanere (ikke flyktninger) som jobber så hardt og tjener så mye penger at de ikke vet hva de skal gjøre med dem så kan det ikke være sarkasme eller ironi, men misunnelse over at noen med feil farge jobber hardt å tjener mye penger?!
Da kaller jeg det rasisme!

Jeg kjenner en del som jobber for FRP og enda flere som stemmer FRP.
Det merkelige er:
Vedlig mange FRPere har hentet sine koner fra ASIA?

Dermed er ikke alle FRPere noe særlig hatsk mot andre kulturer.

Altså så vil noen FRPere har innvandring på sine premisser!

Jeg kjenner også FRPfolk og SVfolk som driter i innvandring og avgifter og miljøvern bare de kommer til politisk makt som jeg ser er det viktigste for stort sett hele stortinget!

Forøvrig så var denne sangen et lavmål i en valgkamp.

Noen har lov til å tulle med det meste uten å vite hva de tuller med!

Har flere venner i det bosniske miljøet der de fleste er muslimer!

De er hardtarbeidende familiefolk som oss andre!

Frp har skaffet seg storparten av velgerne på grunn av dobbelbeskatningen eller urettferdige og usosiale avgifter, i sløsestaten Norge!

De rødgrønner kutter en og legger på to til tre avgifter i samme slengen.

At ikke ledelsen i de politiske blokkene har klart å løse sine egne koder får de bare slite med!

Jeg tror at slike nidviser trekker bare til seg enda flere uønskede elementer av supernasjonalister som ikke er i stand til å tenke selv, men følger saueflokken!

Helge Samuelsen sa...

Anonym,

Som Henrik sier, jeg er ikke akkurat rødgrønn. Et av mine faste uttrykk er "sosialistene sier/gjør", og så kommer en tirade over alt den galskapen de bedriver :)

Jeg betviler ikke at FrP-velgere har et rasjonale for det de mener, heller ikke at det kan være god grunn til å stille spørsmål med både integrerings- og innvandringspolitikken. Alikevel, som jeg har sagt før, dette eksempelet må kalles å skyte seg selv i foten - ihvertfall hvis en prøver å gi inntrykk av at en ikke er rasister!

Henrik,

Helt enig med det du sier. Alle FrP'ere er ikke rasister, men det er ihvertfall mange nok av dem (rasistene eller de i gråsonen) til at en har god grunn til å stille spørsmål om dette.

Dessuten, hvis FrP IKKE ønsker å fremstå som rasister, hvorfor fordømmer de ikke denne situasjonen, men prøver å bortforklare den?

Det er nok fordi de innerst inne ønsker stemmene til de som har litt mer brune (politiske) tendenser.

Arve,

Helt enig, dette var lavmål i en valgkamp. Det er fullt ut mulig å diskutere denne type politikk uten å bruke slike midler. Selv på "spøk" (slikt er aldri en god spøk)

Det er jo slik at en må lure på hvem som blir neste gruppe som skal legges for hat.

Det får det til å gå kaldt nedover ryggen min, og minner meg om et parti som jeg ikke direkte skal sammenlikne FrP med - men som alikevel spøker i bakgrunnen.

Nidviser er ordet, Arve! Og supernasjonalismen er desverre ikke død.

Anonym sa...

De får synge hva de vil, men sannheten er at det har blitt alt for mange islamister i Norge, og de utgjør en stor fare for vår livstil. Koranen gir ikke mennesker frihet, men legger den pedofile krigeren Muhammeds ønske om å drepe de vantro til grunn. Nå er det nok, de som ikke sverger til vårts lands verdier må ut av landet. Islam er helvete på jord!

Helge Samuelsen sa...

Ikke uenig i at ekstreme muslimer er farlige. Det er også ekstreme kristne. Ekstreme hvasomhelst for den saks skyld.

Ellers faller jo en slik generell betraktning som du utviser under begrepet klassisk nasjonalistisk ideologi. En ideologi som også er farlig.

"Nå er det nok, de som ikke sverger til vårts lands verdier må ut av landet."

Nå er det faktisk slik at vi (etter at jødeparagrafen ble opphevet) har grunnlovsfestet religionsfrihet i Norge, dermed så sier jeg: God tur!

Men det var litt på spøk.

Helge Samuelsen sa...

Kan legge til at etter at Grunnlovens § 2 ble vedtatt i 1964, ble det gitt uttrykk for at religionsfriheten ikke måtte utøves slik at den alminnelige lov­givning ble krenket.

Med andre ord, alle religiøse overbevisninger som bryter med grunnprinsipper i norsk lov, såsom enkelte muslimske prinsipper, er og bør selvsagt være lovstridige. Det gjelder i forhold til utøvelse, ikke i tanke, som er beskyttet under åndsfriheten.

En diskusjon på dette grunnlaget og i forhold til generelle prinsipper ville gagnet dette spørsmålet uendelig mye mer enn nidviser.

Admiral_Gringo sa...

Jeg er glad for at FRP viser sin sanne sjel i god tid før valget.

YO_)))

Helge Samuelsen sa...

Ja, FrP skal jobbe hardt for å rette opp denne fadesen. Forhåpentligvis ser "folk flest" gjennom fasaden.

Montag sa...

Jeg er målløs.

Helge Samuelsen sa...

Syng ut, Montag :)

Nei, seriøst, dette er jo til å bli målløs av. Man skulle tro at selv om mange av Frp's velgere rett og slett er rasister, og sikkert mange innen partiorganisasjonen også - så hadde de hatt vett til å unngå slike flauser.

Men de har heller ikke vett.

Det er faktisk nesten like skremmende.

Anonym sa...

Hva eff? Er innvandrersangen rasistisk?

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.6644779

Haha, ser ut som vi må renske 'Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner' for rasister...

-k

Helge Samuelsen sa...

Takk for den opplysningen. Det er vanskelig, dette her :) Vel, jeg garanterer at det ikke var i antirasistisk øyemed at FrpU brukte den...

Men det er jo klart at heller ikke Stian Karlsen har forstått ironiens finesser.

"Ironi forutsetter at mottakeren forstår at tingene ikke er hva de sies at de er eller hva de synes å være."

Jeg ser ikke helt hvordan dette skal forstås ut ifra selve sangteksten. Med andre ord slett arbeid...

Karlsens samboer som er antropolog burde av alle forstått at i et samfunn der rasisme florerer så er det umulig å vite at dette var ment som ironi i utgangspunktet. Det kunne jo like godt ha vært alvorlig ment. Strykkarakter fra meg.

Anonym sa...

Jeg synes det kommer mer tydelig frem når du hører sangen. Den overgjordte aksenten gjør liksom susen.

Forøvrig synes jeg at teksten tegner en nokså åpenbar fordoms-karikatur.

Nå synes jeg forsåvidt også at denne saken er ganske idiotisk.
Enten er denne sangen rasistisk, og dermed har FrPU vist særdeles forkastelig dømmekraft, ellers så er sangen ikke rasistisk, men som sangskriveren sier; antirasistisk, og dermed er det ingen sak her, siden FrPU kun har brukt samme virkemidler som statlig sponsede organisasjoner (selv om dette sikkert kan være etisk kriminelt nok i seg selv).
Her vil man ha både i pose og sekk, og vil ta FrP for å ha både skjønt at sangen er et ironisk pek mot FrP og å ville misbruke den, og for å ikke skjønne betydningen av sangen og være en gjeng rasister som bruker en sang som sitt første våpen mot "den store morke faren"...
Det blir bare for dumt.
-k

Helge Samuelsen sa...

Ser ikke hva idiotien her er - annet enn den dårlige dømmekraften som er utvist.

Som jeg har påpekt så er det lite logikk i å presentere dette som om det var et forsøk på å være ironiske. Et parti som har den politikken som FrP har i innvandringspolitikken klarer ikke å bruke dette som ironi selv om de prøver.

Poenget er fremdeles at ingen (inkludert låtskriver) forstår begrepet ironi en gang.

Poenget er fremdeles at Per_Willy ikke forstod begrepet i sin svake uttalelse.

Poenget er fremdeles at denne sangen blir oppfattet av de fleste som å være rasistisk.

Når en må gjøre oppmerksom på at noe er ironisk har en uansett bommet. selv om jeg faktisk betviler sterkt at folk som utviser så dårlig dømmekraft i utgangspunktet at de spiller av denne sangen på stand kan ha vett nok til å kunne bruke ironi på denne måten. Mest sannsynlig var det fordi det var "gøy".

Det finnes overhodet ingenting som er morsomt i denne saken. Og dette avslører bare nivået i Finnmark FrpU spesiellt, og den svake reaksjonen fra Per-Willy avslører det svake miljøet i FrP sentralt generellt.

Innrøm det like godt først som sist, dette var å drite på draget.

Anonym sa...

De fleste FrPU og FrP stunt ender jo vanligvis med en god legg-bæsjing, men igjen; dersom denne sanger kan oppfattes som rasistisk synes jeg det er rart at det først er NÅ dette oppdages, og ikke når for eksempel Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner har brukt den i sitt anti-rasistiske arbeid...

Det er hva jeg finner idiotisk med situasjonen.

"- Låta er skrevet som en antirasistisk låt. At Frp spiller den, tar jeg ille opp, sier Karlsen." ... herregud.

Her finnes det to sett med regler, ett for 'årntli' folk', og ett for 'jævla freppere'.
-k

Helge Samuelsen sa...

Vel, jeg har hørt sangen før, og også eksplisitt i forbindelse med folk som sang og skrålte med kommentarer som ikke akkurat kunne misforstås som annet enn rasisme.

Jeg ble oppriktig talt overrasket av at sangforfatter skrev den som anti-rasisme. Jeg oppfatter den ikke slik, men det kan jo komme an på settingen.

Når det gjelser Karlsens kommentar, så er den temmelig hjernedød. Jeg reagerer ikke på at FrpU spiller en sang som er "antirasistisk" - snarere på at jeg - og tydeligvis de aller fleste(?) - oppfatter sangen motsatt.

Imidlertid hadde jo Per-Willy en ypperlig anledning til å forklare FrP's "egentlige" politikk i denne saken, men kommer istedet med noe halvtamt om "ironi". Jeg mener nå dette uansett kommer av at FrP bevist ønsker å beholde stemmene de har blant brune miljøer.

Jeg kjenner faktisk mange som stemmer FrP - men ser ikke på dem som "jævla freppere" - snarere som lettlurte. De (som jeg kjenner) lider av den vrangforestilling at FrP er et liberalistisk parti.

Anonym sa...

Nå er kanskje du mer gjennomtenkt enn den gode sangskriver Karlsen.

Helge Samuelsen sa...

Hadde den sangen der sparket i flere retninger, så hadde den "kanskje" blitt oppfattet slik Karlsen ønsket.

At Hagen ønsker færre innvandrere (les fremmedkulturelle) er vel heller et hedersmerke i de rette miljøene. Da blir "Ironien" vanskelig å spore.

Sangen burde hatt varselmerke! "OBS Ironisk". Noe som i seg selv beviser at ironien er meget dårlig...

:)

Anonym sa...

Jeg stemmer FRP. Jeg er IKKE rasist! Men vil ha en vesentlig strengere innvandrerpolitikk. Det er ikke til NOENS beste at de 60% asylsøkere som får avslag, kommer hit i utgangspunktet. De selger hus og hjem og kiosken på hjørnet fordi de hører så mye fett om Norge. Så blir de her i 3 år og blir kastet ut (av min Ben Redik Fy Fasan Telt- :-))

Jeg har mange innvandrervenner. Jeg har venner i Afrika og har reist masse i mitt liv. Jeg har drevet FN arbeid i Afrika blant annet. Jeg er ikke rasist selv om jeg mener FRP har den beste politikken. De har bedre integreringspolitikk enn noen og de ønsker å unngå at de uberettige søkerne av asyl skal komme hit i utgangspunktet.

Dessuten vil de sende ut lovbryterne blant innvandrere. Vi har i dag i utlendingsloven en § som sier at dersom en person har gjort seg skyldig i straff av mer enn 6 måneder fengsel så skal han bortvises. Helt greit at de kommer, og blir. Men raner de moren min på gata - så rett hjem igjen!!

Helge Samuelsen sa...

Det er fullt mulig å stemme FrP uten å være rasist. Det er selvsagt. Jeg synes alikevel partiet kunne holde seg for gode til å være så ullne i denne saken som de vitterlig er.

Per-Willy hadde jo for eksempel en glimrende anledning til å si noe om politikken, istedet kommer en meget ullen bortforklaring.

Når det gjelder innvandring/innreise, så er imidlertid en liberal tilnærming full frihet, dog uten automatiske velferdsgoder. Dette burde jo et parti som kaller seg liberalt ha fått med seg.

Når det gjelder praktisk politikk under dagens regime, så er jeg sannsynligvis helt enig med deg i forhold til at dagens politikk er ute på villspor, og at vi nærmest skyter oss selv i foten i forhold til dette.

I forhold til stunts og uttalelser fra FrP lik saken jeg kommenterer her, er dette imidlertid også slik jeg ser det å skyte seg selv i foten.

Juventus28 sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Juventus28 sa...

Denne låten er en ironisk sang som omhandler generaliseringen av ikke-vestlige innvandrere i Norge. En holdning som ofte kommer til uttrykk av FrP. Når FrP velger å spille den på sin stand, er det som å skyte seg selv i foten. Jeg skjønner ikke at det fortsatt er folk som ikke forstår dette. Man kan lese mer om dette i SOS Rasismes medlemsblad. Dessuten, skal du referere til teksten, bør du legge ut den orginale teksten!

Helge Samuelsen sa...

Ironien er som jeg har forklart ikke voldsomt selvforklarende, dog sikkert noe situasjonsbestemt. Uheldigvis oppfattes teksten ikke ironisk av mange, og blir brukt i rasistisk øyemed. Dog har jeg fått med meg at teksten opprinnelig var ironisk ment - den er grei. Når FrP bruker den kommer derimot aldeles ikke noen ironi frem, og det blir som å skyte seg selv i foten. Men først og fremst fordi de avslører (i den grad det behøves) sine rasistiske holdninger.

Som jeg skrev: "Forstod "ungdommene" på FrP's stand at ordene motsa uttrykkets bokstavelige mening?". Selvsagt ikke. Det er det dette innlegget handler om, ikke en påstand om at tekstforfatter mente det rasistisk.

Ingen tror vel FrP's ungdommer bedrev ren ironi når de brukte den på stand? Og det er jo nettopp poenget. FrP's forsvar holder ikke mål uansett om teksten opprinnelig var ironisk ment. Jeg betviler ikke at visa egentlig var tenkt å være ironisk.

Jeg har imidlertid sett at teksten så absolutt blir brukt av mennesker som rett og slett ikke ser ironien i flere tilfeller enn bare dette som var oppe i media. Det sier kanskje litt om rasistenes intelligens?

Hvis den opprinnelige teksten var vesentlig annerledes, beklager jeg at jeg har lagt ut feil. Denne verjonen som jeg har lagt ut finnes flere steder på nettet og jeg har antatt at det var ihvertfall nær originalen.

Send meg gjerne originalen!

Stian Karlsen sa...

Nå har jeg laget den norske versjonen av Innvandrervisa mi, "Sangen om nordmenn". Den kan du laste ned gratis her: http://uhort.no/artist/4327 Mvh Stian Karlsen

Helge Samuelsen sa...

Takk for det, Stian.

Anonym sa...

Kun en liten bemerkning når du snakker så kyndig om språk. Hva mener du egentlig med Frp-galeien? Det er noe uklart for meg :)