mandag, juni 01, 2009

Norge avkledd


Mens "månelandingsprosjektet" har krasjlandet i en strøm av ord og påståtte gode intensjoner, og mens Norge skryter av å ha store planer, er situasjonen i andre deler av verden noe mer oppløftende.

Storbritannia har lenge planlagt å drive CO2-rensing for å unngå for store utslipp av klimagassen, og har nylig åpnet et CCS testanlegg ved Longannet kullkraftanlegg i Skottland. Anlegget er foreløpig bare en miniatyr av et fullskala-anlegg, og slipper CO2 ut i atmosfæren igjen etter fangst. Planen er imidlertid å bruke erfaringene til å bygge et fullskala renseanlegg innen 2014. Det er derfor grunn til å tro at anlegget blir operativt før vårt eget meget forhåndsannonserte månelandingsprosjekt.

Longannet er det nest største kullkraftverket i Storbritannia, og det tredje største i Europa, så potensialet for å kutte 90% av utslippene vil virkelig monne.

Spanske Iberdrola, som er moderselskap til ScottishPower, ser på mulighetene for å installere karbonfangst teknologi på flest mulig av sine anlegg. Selskapet delfinansierer også en CCS forskningsavdeling ved Univerity of Edinburgh. Formålet er selvsagt på sikt å tjene penger: “There is the potential to create an industry on the same scale as North Sea oil, and we will invest in Scotland and the UK to help realise this potential.”

Nå er Kompromissløse meninger skeptisk til karbonfangst som annet enn en nødløsning i en overgangsfase - delvis nettopp på grunn av kostnader og ressursbruk som burde vært kanalisert inn i fornybar energi istedet - men ser at økte kostnader på fossilenergi på grunn av karbonfangst vil gi økonomiske incentiver til nettopp slik satsing. Karbonfangst må imidlertid ikke bli et argument for "business as usual".

Hovedpoenget er imidlertid - og dette burde noen hviske den rødgrønne (mest rødt) regjeringen i øret - at resultater i virkelighetens verden avhenger av handling, ikke tomprat. Norge sakker akterut i satsingen på både CCS og fornybar energi. Og verden har snart liten grunn til å høre på vårt selvskryt. Kanskje litt skam vil få fart på saker og ting igjen? Neppe, når valgkampen dreier seg om å løse FrP koden. Mottoet er full steam ahead i olje og gassproduksjon - and damn the torpedoes!

Modulen i testanlegget ved Longannet er laget av Aker Clean Carbon - som også er involvert på Mongstad.

”The building of Technology Centre Mongstad will be a cornerstone in the further development of Aker Clean Carbon in an international carbon capture market. The capture facility will be the biggest and most advanced of its kind and will contribute to develop cost effective solutions to reduce CO2 emissions from power stations and industrial plants”

Sa Aker Clean Carbon da de fikk Mongstad kontrakten. Planen var å teste ut avgasser (flue gas) fra både gasskrafteverket og å simulere rensing fra kullkraftverk. Den siste biten representerer nå uansett bortkastede penger. Når det gjelder "månelandingen"...ingen husker andreplassen og få vil nok ønske å kjøpe Statoils inneffektivitet koplet med norske priser. Er det rart Aker satser utenfor landets grenser?



Tillegg: Se mer her og noe kontrapunktisk og kanskje flaut her*
.
*Ja - den lyseblå konteineren er den samme. Norges stolthet befinner seg nå i Skottland.

12 kommentarer:

kurt sa...

Så klarte vi jammen å utkonkurrere oss selv igjen her på berget. Månelandingen tar vel andre seg av.

Dette kan være en indikator på inneffektiviteten og inkompetansen i statlig styrte opplegg.

Nemo sa...

Tja - det må jo være irriterende for Stoltenberg at dette prosjektet faktisk i hovedsak er fremdrevet av private aktører.

Men igjen, "magien" er at handling fungerer, og politisk ønsketenkning ikke nødvendigvis gjør det.

Helge Nordgård sa...

Hei navnbror!

Store ord og lite handling er kjennetegnet på klimakampen her i landet. Vi har et enormt potensiale til å komme med tekniske innovasjoner som vil merkes på verdensarenaen innenfor miljøvennlig energi, vi mangler bare politikere med ordentlig tak og riktig taktikk.

Nemo sa...

Hei, Helge :)

Ja, vi er visst redde for å delta i noe nytt, vi holder oss til gårsdagens teknologi, selv om kompetansen til nytt finnes i stort monn.

Uheldigvis er det jo slik at det er innovasjon som alltid er forutsetningen for å henge med, og de landene som moderniserer først vil ha en enorm gevinst av det.

Men så var det den oljen da, det er så fristende å tro at vi skal leve bare av den.

frr sa...

Tja, var det egentlig noen som mente dette med karbonfangst på Mongstad? Eller var det ord for å få prosjektet gjennom?

Jeg blir skeptiker

Nemo sa...

Frr,

Vi må enten konkludere med at regjeringen, forsåvidt nesten hele Stortinget, er usedvanlig inkompetente i forhold til å implementere vedtatt politikk, eller at dette var et velregissert bedrag av både folket og forsåvidt Aker.

På den annen side så er det positivt at teknologien havner utenlands. Det er visstnok eneste sjanse til å få den tatt i bruk. Så kan Norge dilte etter når alle andre land har fått et enormt konkurransemessig forsprang.

Også norsk industri vil få vesentlige ulemper ved å ikke holde seg i forkant. Og så må de jo betale vesentlig mer avgifter etterhvert på grunn av CO2-kvoter (med mindre planen er at dette skal betales "på dugnad" av skattebetalerne). Vi skyter oss selv i foten.

Desverre ser vi den utviklingen gang etter gang.

Anonym sa...

Dette blir mer og mer som en farse - eller en dårlig sitcom. De rødgrønne har miljøambisjoner - Yeah Right. Ihvertfall så lenge det var snakk om å lage mer avgifter. Bortsett fra den kontoen bryr de seg ikke.

Hva blir neste forestilling?

Nemo sa...

Soria Moria - The Movie?

:O)

Admiral_Gullars sa...

Sitcom ja ;)

Fiskale avgifter i miljødrakt.
Slik diskreditteres miljøsaken, helt ufortjent, mens regjeringen får miljøskryt; det siste også helt ufortjent.

Nemo sa...

Det er to problemstillinger jeg først og fremst opplever i forhold til de som "ikke tror på" miljøproblemene - at staten bare bruker det som en melkeku - helt korrekt, men ikke et argument for at miljøproblemene ikke er reelle - og at fordi staten ikke gjør noen reell innsats, så kan ikke miljøproblemene være reelle. Dette følger heller ikke logisk - det betyr bare at staten utnytter situasjonen.

Så det er ingen tvil om at staten diskrediterer miljøsaken. Staten oppfører seg akkurat så tåpelig at det går an å tro på en konspirasjon snarere enn inkompetanse.

Dog er det siste heller ikke helt korrekt. Det dreier seg snarere om maktkampstrategi. Det er det de politiske partiene driver med. Det er bare en passant at de bedriver politikk.

Anonym sa...

Dette er reneste galemattias, en hån mot folket!

Nemo sa...

Ja, dette er en hån mot folket. "Månelandingen" var nok bare propaganda. Og så viser det seg at oljemiljøet driter i alt, og myndighetene tillater det å skje.