onsdag, desember 10, 2014

Norsk Terrorisme

Hurtigbåtavgangen mellom Stavanger og Tau klokken 15.15 skal fjernes. Dette er en av distriktets mest benyttetde avganger. Pendlere blir nå tvunget over på ferge. 

Alt vel og bra? Fergen skal legges ned når Ryfast er ferdig. Tilfeldigvis er Ryfast-tunellene avhengige av stor (bil)trafikk når de står ferdige. Kanskje det finnes et håp om at dårlige bussavganger skal tvinge flere inn i bilen. Det tjener prosjektet mye på. 

Tilfeldigvis meldes det også nå om at pendlere gjennom Ryfast ikke blir innlemmet i timesregelen, slik at de blir nødt til å betale også gjennom jernteppet som nå senker seg rundt befolkningssentraene på Nord-jæren. Dermed blir det svindyrt å komme seg på jobb for Ryfylkinger. 

Det blir også svindyrt for alle andre, men spesiellt for de som trodde at de fikk et forbedret samferdseltilbud. 

Nå må folk våkne opp. Illusjonens mestere vil ha oss til å tro at dette handler om samferdsel. Det gjør ikke det. Det handler om at samferdselspolitikken i landet - og i StavangerSandnes spesiellt - ikke har vært styrt overhodet. Og om de ansvarlige mener noe annet, avslører de samtidig uendelig inkompetanse. 

Men mest av alt handler det om at det er en psy-op at dette handler om å bygge veier og å styrke samferdsel. Det gjør ikke det. Det handler om å gradvis øke det samlede skattetrykket uten at noen skjønner det. For økonomien er i total ubalanse, slik Kompromissløse meninger lenge har innsett. 

Resultatet er at skattene må økes. Og siden det er grenser for hvor mye en kan skattlegge ETT objekt, er det opportunt å skattlegge stadig flere objekter. Stadig høyere. Infrastruktur er blitt et av disse objektene.

Problemet er at stadig dyrere infrastruktur ødelegger i stadig større grad vår konkurranseevne. Det er som å pisse i buksa for å holde varmen og å skyte seg i kneskåla - samtidig. 

Slik er det selvsagt ikke - vil den "ansvarlige" hjernevaskede maktadelen si. Og de kan lett tro de har rett. Fordi det er rimelig å tro at illusjonen er så vellykket at de ser sine valg som eneste utvei. Og en del av en nødvendig utvikling. Slik så også middelalderens føydaladel sine handlinger mot folket. Det var for pokker nødvendig å skattlegge bøndene for å bygge herregårder og borger. Det var ingen alternativer, syntes de. Over sine bugnende middagsbord i tankefull diskurs. 

Hver tid har sine paradigmer, og vi er ikke kollektivt smartere enn at vi ikke kan se slikt før i ettertid - da det er opportunt å fremhevet eget regimes overlegenhet på bekostning av forrige. 

Nåja. En av konsekvensene av dette er at det ikke vil lønne seg å pendle fra Ryfylke til lavtlønnede jobber. NAV neste? I det hele tatt er det slik dette samfunnet er blitt. Konkurranseevnen er skutt i filler. Arbeidskraft er blitt så dyrt at store grupper stadig skyves utenfor arbeidslivet. Og illusjonen spinnes og spinnes slik at vi ikke skjønner noe. Det er vanskelig å feste blikket når en stadig snurres rundt. 

Og istedet for å bygge et godt samfunn som inkluderer alle, bygger vi jerntepper rundt omkring. I desperate forsøk på å skjerme oss selv fra oss selv. Og selv om vi ikke lenger har penger - her vi sitter på toppen av pengehaugen - til å bygge infrastruktur, leker vi at myndighetene i økonomiens kollaps må være provenynøytrale og at alt skal bli som før bare vi skattlegger alle mer. Slik at pengeverdien utvannes mer. 

Vi terroriserer oss selv. Så gradvis at vi sitter stille mens vannet sakte bringes opp til kokepunktet.

Les mer

Ingen kommentarer: