søndag, februar 12, 2012

F35 med problemer i kø

Lekket FOUO/US ONLY rapport som viser at Department of Defence har seriøs kritikk av F-35 Lightning II programmet.

I lys av at det ennå er en rekke uavklarte kritiske feil med flyet må en anta at avgjørelsen om å produsere enheter før flyet er ferdigtestet vil gi store ekstrakostnader fordi mange tidlige produksjonsnummer må gjennomgå omfattende ombygging.

Er det disse flyene Norge skal ha siden vi påstår alle leveringer vil skje etter planen?

En annen sak er at flyet ifølge opprinnelig plan skulle vært operativt i fjor (2011), og at teknologien vil være om lag et tiår gammel når den kommer i bruk. Nesten halve gevinsten ved å "ha noe nytt" (les: teknologisk overlegent) er derfor tapt.

Legg også merke til at forsinkelsene kan bety at arbeidet med å integrere vår egen Joint Strike Missile sannsynligvis også vil bli forsinket. Flyet er ennå ikke sertifisert for de amerikanske våpensystemene det skal bære og disse må antas å få førsteprioritet.

Noe vi ikke liker å snakke om i Norge er at ingen andre land ennå har vist interesse for å kjøpe missilet, og at Norge må betale ekstra for å integrere teknologien i F-35. Jeg anser det urimelig at USN vil gå for en norsk rakett fremfor de planlagte Harpoon 1-C, SLAM-ER og JASSM-ER.

Norge tror vi skal selge vår egen teknologi, men sannheten er at Defense Advanced Research Projects Agency allerede i 2009 gav Lockheed kontrakt på å utvikle en ny ASuW (Anti-surface warfare) missil.

"It anticipated a "Phase 2" contract in the near future for the air-launched version, derived from Lockheed's Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range (JASSM-ER) system,"
sa Lockheed via Reuters i november 2010.

"We have great confidence in our ability to develop and ultimately produce an effective, affordable, highly-accurate precision air- and ship-launched weapon system for the naval warfighter," added the company (Lockheed), the Pentagon's No. 1 supplier by sales."

Er vi dumme - spiller vi dumme - mao er alt bare et spill for galleriet?
3 kommentarer:

kurt sa...

Vi har kommet så langt at det ikke går an å stole på noen eller noe. Dessverre.

Fred Rune Rahm sa...

Vi er vel ikke dumme. Men noen har makt, og noen logrer. Og det kan de gjøre fordi vi har mye svart gull, ellers ville foten vært satt ned for lenge siden, - skjønt, hvem vet.

Helge Samuelsen sa...

Personlig tror jeg dette handler om udemokratisk og ren lojalitet til vår hovedallierte.

I prinsippet har vi råd til dette - men når flyet er et resultat av et totalt korrupt system og ikke er i nærheten av å ha de egenskaper vi behøver blir dette katastrofalt. Og heller ingen styrke i lengden for hverken USA eller NATO.

Også Canada har innsett at flyet ikke tilfredstiller deres operative krav - men som så mye annet idag ser det ut som om noe er "too big to fail".