tirsdag, oktober 25, 2016

Partiene styrer demokratiet, folkestyret en illusjon

I et demokratisk (folkestyrt) system er det lovlig å organisere partier. Men det er en misforståelse at partiene representerer demokratiet. Det kan de gjøre, men bare relativt sett. For det er folket som representerer demokratiet. Og politikerne er folkets representanter. At partiene og deres elite har kuppet demokratiet er imidlertid åpenbart for de fleste. Uten at kanskje de fleste tenker over det. For det er ikke folket i Norge som bestemmer eller sender representanter til Stortinget. Det er partiene. Nylig representert ved Frp's "omplassering" av representanter til sikre Stortingsplasser. Slik mister altså i denne sak Møre og Romsdal sine folk til fordel for partieliten. Folket blir statister i partienes spill.

Dette er selvsagt helt vanlig, og ikke spesielt for Frp eller representantene Listhaug og Dale. At det er akseptert er en helt annen sak.

Når skal folket få lov til å sende sine representanter? Aldri. For ingen gir fra seg makt. Og makten idag ligger ikke hos folket, men den som manipulerer seg frem til et flertall av folkets stemmer for å representere seg selv.

Ingen kommentarer: