søndag, desember 14, 2008

Uavhengighet i samferdsel

Det har ikke blitt mange innleggene her i det siste, grunnet vinter som påvirker min allerede dårlige helse i negativ retning, og det faktum at jeg derfor rett og slett sjelden har overskudd. Jeg har imidlertid flere nye tema på lur, og håper ikke denne tørken skremmer bort mine fem faste lesere... ;)

Idag vil jeg imidlertid kommentere en sak som er udelt positiv - men som sikkert av mange vil bli sett på som negativ. Nemlig at kommunen Forsand gjør opprør mot myndighetenes administrasjonsmonopol - det såkalte demokratiske system, som i virkeligheten styres av en elitistisk yrkespolitikergruppe der tyngdepunktet i distriktet selvsagt ligger i Stavanger, og der avgjørelser stort sett tres nedover hodene på mindre kommuner. Samferdsel, kommunesammenslåinger, driftsmidler, alt styres sentralt - enten på stortinget, eller i den sentral-dominerte fylkeskommunen.

Og resultatet skremmer. Ikke har en råd til vedlikehold. Ikke har en råd til å beholde et fullverdig skoletilbud. Vann i svømmebassengene forsvinner. Kultursektoren salderes. Det serveres kun kald mat på eldresenter, og så videre og så videre.

Alt dette mens for eksempel Stavanger bader i kulturår og får nytt konserthus, og mens Oslo lever på resten av landet og får både Opera og ny hoppbakke og det ene med det andre. Snakker vi om misunnelse? Nei, vi snakker om at ressursene i samfunnet sentraliseres, og at mindre lokalsamfunn er påtvunget en standard fra sentralt hold, samtidig som ressurstildelingen også i praksis er bestemt sentralt. Vi kunne like gjerne lagt ned lokaldemokratiet - og det er kanskje også meningen? De mer sentraliserte maktmiljøer ville sikkert ikke sett på det som et problem. Da kunne de heller økt sin egen stadig voksende administrasjon og kuppet enda mer av felleskapets ressurser.

For ønsket fra sentrale hold er jo å slå sammen mindre kommuner mot deres egne ønsker. Målet er stadig mer sentralisering, og stadig mer maktkonsentrasjon.

Demokratiet har feilet. Avgjørelser blir tatt så langt ifra menneskene det gjelder, at sympati og medmenneskelighet ikke lenger spiller inn. Forståelsen for lokale forhold er heller ikke akkurat på topp. Mindre steder blir salderingsposter for maktapparatet. Og fordi en ikke får lov til å utvikle egne systemer i forhold til egne ressurser, blir makten flyttet fra lokalsamfunnet til storsamfunnet.

Vi har tidligere omtalt Ryfastprosjektet her, men oppsummerer kort.

Ny tunell til Strandalandet vil gi minst dobbel så høy pris som eksisterende fergetilbud

Tunell Espedal - Frafjord var bare et lokketilbud for å få Forsand med

Skoleungdom og pendlere blir nå nødt til å kjøre gjennom en lang og eksosfyllt tunell. Turister får ikke lenger se fjordene på vei inn

Busstilbudet skal holdes kunstig lavt for å sikre økonomien i prosjektet, som er avhengig av økt bilbruk

Alle konkurrerende tilbud, eksempelvis fergen mellom Oanes - Lauvik skal bort for å sikre økonomien i prosjektet

Svært mange får økt reisetid og -lengde under et slikt regime

Politikerene var for redde til å ta en folkeavstemming om prosjektet, selv om engasjementet for dette var stort

Saken har blitt behandlet på en slik måte at det kan synes som om politiske beslutningsprosesser går i vranglås når de først er startet. Et av hovedargumentene for prosjektet har vært at det ikke må stanses, fordi for mye arbeid allerede var lagt i det - til tross for en jevn stigning av kostnadsoverslag

Alle politikere som på forhånd lovte kostnader lik dagens fergetakst sitter igjen som enten bevisste løgnere eller som absolutt inkompetente og uten gangsyn

Vel, Forsands Ordfører Ole Tom Guse, har imidlertid forstått det. Selvsagt kan ikke Forsand kommune godta at deres eget samband til omverdenen blir erstattet bare med et fjernt Ryfast. Det vil i praksis isolere kommunen, og drastisk øke reisetid og kostnader for kommunens innbyggere. All bets are off - fordi den pakken Forsand initiellt godtok var en helt annen. Forsand ønsker nå å sikre fergetilbudet over Høgsfjorden, og det støtter jeg 100%. Selv om sentrale myndigheter selvsagt vil motarbeide et slikt forsøk med nebb og klør. Fordi det underminerer økonomien i Ryfast.

Men ennå har vi ikke et diktatur i Norge. Et kommunalt fergeselskap drevet i samarbeid mellom Forsand og Sandnes burde være liv laga. Og vil gi hele regionen et alternativt tilbud til tunell. I det hele tatt vil jeg påstå at å ha en eneste mulighet for kommunikasjon til et såpass stort geografisk område i Ryfylke må sies å være galskap. Men det er altså "nødvendig" for å sikre "storsamfunnets" interesser. Som blant annet går ut på at Ryfylkinger skal løse Stavangers behov for å bedre kommunikasjonen med Hundvåg.

Jeg har et tips til Forsand og Ole Tom Guse. Det er jo slik at all ny samferdsel i distriktet uansett er nær 100% egenfinansiert. Bompenger er jo dagens løsning - fordi vegpengene tydeligvis brukes til andre formål. Det betyr at en strengt tatt ikke har behov for å samarbeide med noen ytre myndigheter. Får en til en gunstig finansiering av tunell til Frafjord - eller enda bedre, bru over Høgsfjord - så er det bare å sette igang. Istedet for å kalkulere med storsamfunnets krav til effektivitet kan en bruke egne ressurser til å bygge lokalsamfunnene sterke. Bedre kommunikasjon til Gjesdal og Sandnes vil ikke akkurat svekke oss lokalt. Snarere tvert imot er dette meget gode investeringer, som gir langvarig og sikker nytteeffekt langt utover det enkelte kommuner så for seg ved å investere i pengekarusellen (Terra). Lokal planlegging og gjennomføring må i fremtiden erstatte den sentraliserte. Fordi enhver er sin egen lykkes smed - men sentrale myndigheter ser mer på de små som sine underleverandører av smedarbeider.

Husk at både Forsand og Strand var vesentlig rikere og viktigere områder i vår fortid enn Stavanger. Det skyldes egeninnsats - ikke underkastelse.

10 kommentarer:

Geir sa...

Jeg skal lese og grunne over det du skriver, men vil bare forsikre deg om at du ikke mister meg ihvertfall pga skrivepauser. Helsa skal man ta på alvor, og RSS er en velsignelse for de som ønsker å følge med. Om selve saken, så kommer jeg tilbake til den.

Geir sa...

Og nå har jeg fått lest det - og kanskje berører du en sak jeg har skrevet om tidligere: Demokratisk underskudd i Stavanger.
En annen konsekvens av det du sier er jo ikke bare at tilbudet "i provinsene" raderes, men at man lett spytter ut hundrevis av millioner kroner til statusprosjekter, mens skole og helse i egen by også nedprioriteres. Det er bare å ta en titt på f.eks. ungdomsskolen mine barn går på. Man har penger til å gjøre SIF Fotball til et Adecco-lag fordi byen "trenger det". Men å ruste opp skolene for tilsvarende beløp sitter veldig langt inne.
Nei, Forsand og alle dere andre - hold dere langt unna Sevlands storkommunedrøm - i hvertfall hvis dere ønsker å ivareta demokratiet.

Helge Samuelsen sa...

Takk for det Geir, jeg vet du er en trofast leser :)

Ja, du har vært inne på saken, og jeg er selvsagt helt enig i at "konsensuskameratene" i Stavanger kjører et løp som ikke har mye med demokratisk medbestemmelse for folket å gjøre. Makten sementeres i etablerte miljø, og spillereglene vris nesten umerkelig - men virkningsfullt - bort fra den opprinnelige mening.

En annen sak som er "mistenkelig" er at når det kommer til stykket, så har en ikke kvaler over å trykke opp milliarder til å motvirke lavkonjunkturer og dermed kunstig støtte kapitalmiljøene - mens penger til skoler og sykehus aldri kan finnes.

Penger til signalbygg og prestisjeprosjekter er imidlertid aldri langt unna.

Etter det jeg kan forstå skyldes dette den økonomiske politikk - som umuliggjør marginalitet - som er avhengig av gjeld og store gjeldsbyrder - som er avhengig av stadig større vekst på bekostning av det mer jordnære som befolkningen må antas å ha større glede av.

Et lite eksempel - da jeg gikk på UiS var det ikke måte på opphausing av Univeritetet som "nyskapende" og "fremtidsrettet", med store tilstelninger (deriblant fikk vel Sevland seg opptil flere kakestykker) - mens sannheten var at undervisningen var skåret til beinet og under enhver kritikk på enkelte områder på grunn av det.

Kanskje det er bevisst å utdanne idioter i dette systemet :)

Uansett. Systemet fungerer ikke. Og den siviliserte måten å akseptere dette på er vel å engasjere seg i alternative systemer. Et steg i riktig retning kan være at småkommuner begynner å føre sin egen politikk uten å bry seg med hva "de store" mener.

Når det kommer til valg er jeg desverre så pessimistisk at jeg mener beste signal er å unnlate å stemme. Brer dette om seg kan det fremtvinge reelle forandringer. Å støtte det etablerte regimet er desverre å støtte mer av det samme.

kurt sa...

Kom deg fort på bena igjen, for det er alltid noe interessant å lese her, og det vil bli savnet!

Amos Keppler sa...

Og nå har Columbus busselskap (eller hva fan det heter nå) i rogaland begynt å kødde med Tine i Bergen & omegn. Det ser FÆLT ut.

Helge Samuelsen sa...

Kurt,

Takk.

Amos,

ja, Kolumbus driftes av det som før het Connex, men nå har tatt navnet til moderselskapet som er Veolia - et selskap som i globaliseringens navn spiser opp det det kommer over, og kjører sjåførene knallhardt, samtidig som de gir blaffen i kundene men tar for seg av subsidier.

Her bør en så absolutt kjøre lokale opplegg og holde monopolistene på mer (langt mer) enn en armlengdes avstand.

Amos Keppler sa...

Jeg grøsser hver gang jeg hører en historie fra rogaland om kollektivtransport. Det fungereer mellom sandnes og stavanger. Ellers fungerer det stort sett ikke.

Som jeg har skrevet om så ble tilbudet dårligere når Tide ble Tide, ble et monopol. Nå kan frykte at det blir enda dårligere.

Nå er det ikke Kolumbus som har tatt over, men Det Stavangerske Dambskipselskab (DSD), uten at det gjør saken mye bedre.

Admiral_Gringo sa...

Columbus og privatiseringen i Stavanger...jeg kjeftet mye på dem i 2007...fordi de fortjente det.

Ikke like elendig tilbud i år, men JA de skviser sjåføene sine...kundene også...

Admiral_Gringo sa...

(_8(|)

...men hvad raver det dog mig..nu er der jul igjen...

GOOOD JUUUL :D

Helge sa...

Amos og herr Admiral,

Følger ikke helt med i disse dager. Beklager. Men så er det dog Jul.

God Jul og et dritbra nyttår!

;)

PS Får ta en liten pause nå pga sykdon, men er snart sint nok til å komme tilbake kjenner jeg ;)