torsdag, november 12, 2009

Norges-syken

Mainstream har endelig oppfattet at Norge kan få den Hollandske syke. All ære for det - rent bortsett fra at den egentlig startet i det øyeblikk våre politikere dengang da lovte at det problemet skulle ikke Norge få, fordi oljeinntektene skulle brukes til å redusere skatter og avgifter og legge forholdene bedre tilrette for alt og alle.

Det sa de. Og gjorde det motsatte.

Helt i tråd med min bakvendtlandteori. Når politikere lover noe, skjer på sikt det motsatte. Det er fordi de opprinnelig ser en problemstilling, men aldri tør å forholde seg til virkeligheten, og alt sklir ut fordi maktkamp og kortsiktige motiver er viktigere enn prinsipper og fornuft.

Nå må jeg jo si at jeg allerede i 2006 navngav den norske oljesyken, Norges-syke.

Jeg har også tidligere skrevet mer omfattende om problemene med oljeøkonomi. Les også dette, og dette. Min påstand er at det handler mer om å forstå kostnadsøkninger i samfunnet enn bare en fysisk ubalanse i eksport/import. Dette er egentlig to sider av samme sak i en oljeøkonomi, men fartsblindhet slår inn så snart politikere ser mer inntekter flomme inn i pengebingen og utsikter til å utøve mer politikk aka omfordeling. Monsterstaten er neste stasjon - verdiskapning blir nedprioritert fremfor forbruk. Med staten på anabole stereoider blir pengesluket en ond sirkel som truer produksjon og selvberging. Konkurranseutsatt industri forsvinner, inflasjonen forsterker uføret, skattene må øke fordi pengeverdien daler, vi får mer inflasjon, som fører til mindre konkurranseutsatt industri og større kostnader, som fører til mer skatter, som fører til - ja, du skjønner tegninga.

Den Norske Syke er annerledes enn den Hollandske. Fordi den Norske er basert på at vi i forkant kjente problemene, men alikevel vandret blinde mot undergangen mens vi var strålende fornøyde med hvor gode vi var.

Den Hollandske syke var resultat av en økonomisk/monetær fysisk ubalanse. Den Norske Syke er resultatet av det samme pluss politisk inkompetanse.

Tillegg: På BI tror de fremdeles at hovedproblemet er at handlingsregelen ikke følges. Good grief!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Brannslukningsarbeidet er i gang - istedet for å skylde på en forfeilet politikk gjennom tiår skal nå finanskrisen bli syndebukk fordi vi da "måtte" bryte handlingsregelen. Bekvemmelig er det at samme krise kan brukes som den "egentlige" årsak til at industrien tilslutt bukker under.

Helge Samuelsen sa...

Dessverre kan du ha rett i det.

Admiral_Gullars sa...

Flott innspill.

Jo mer jeg leser av bloggingen din, jo mindre ser jeg behovet for min egen.

Men jeg kan jo alltids slå meg på film-og-bok-blogging da ;)

Helge Samuelsen sa...

Behovet for alternative røster er der alltid, og jeg håper da inderlig på mer, ikke mindre "konkurranse".

:O)

Kurt sa...

Norges mest fremsynte blogg? Ihvertfall mer interessant enn all navlebeskuing og bloggkåring tilsammen! Men det går ikke an å bli profet i eget land, som man sier :O)

Helge Samuelsen sa...

Takk for det, Kurt.

Å være profet får man styre unna som best man kan :)