fredag, mai 01, 2020

Borgerlønnens forbannelse II - løsningen

Tilhengere av Borgerlønn har kapitulert til idéen om at kapitalen og monopolistene skal styre og kontrollere verden uhemmet. De er for kapitalismens end-game.

Ofte henviser de til Thomas Paine.

Paine var for - plan for allmenn utdannelse, fattighjelp, pensjon til de gamle og tiltak for de arbeidsløse,  finansierert av en progressiv inntektsskatt.
Noe den siviliserte verden allerede har oppnådd. Dog oppnådde aldri USA dette. Der styrer mørkets brorskap, pengemennene, fullstendig. Backet av den private Federal reserve. Og løgnen om den amerikanske drømmen.
Paine var involvert i den Franske revolusjon, mot den føydale maktoppsamlingen. Og mente kapitalen ikke kunne eie land eller ressurser - dette var alle manns eie. Og bruk/kontroll måtte kompenseres ved beskatning. Han var for en minstelønn til alle - men ville vært meget imot idéen om Borgerlønn. Han var for en garantert minstelønn - og en mer rettferdig fordeling av ressursene.

Når kapitalen eier absolutt alt - hvem tror eierne ønsker å dele?
Når monopolistene sitter med all makt - hvem tror folket har noe å si?

Statene ønsker å være med på denne dansen. Mennesket er eneste art som bevisst arbeider for å gjøre seg selv overflødig. Med det caveat at NOEN vil tilhøre de som ikke blir overflødige. Men vil skumme fløten av verdens ressurser.

Politikere som ønsker å støtte skyggenes brorskap vil aldri bli overflødige. Tror de.

Ikke før folket gjør dem overflødige.

Enkleste strategi for å unngå monopolistenes end-game er å kvitte oss med politikere. De kan meget enkelt robotiseres. Direkte demokrati med stemmemaskiner på nett. Alle forslag kan legges ut av hvem som helst.

Da blir politikerne plutselig mot robotisering.
Og det er bra.

Demokratiet kan godt ha politikere. Men de bør ikke bestemme alene. Idéen om direkte avstemning via nett er god. Da må nemlig politikere oppføre seg som representanter, og ikke føydalherrer.

Roboter kan vi også ha. Men løsningen, som altså har eksistert siden 1700-tallet, er å beskatte roboter og kapital sterkere. Og mennesker mindre. Da får vi et samfunn som balanserer effektivitet og skaperevne med menneskelighet. Vi får et samfunn av og med og for mennesker.


Vi får (kanskje) et Star Trek (ikke den moderne avskyeligheten - den gamle) samfunn, der mennesket er i sentrum av teknologi. Og der drivkraften er å forbedre oss selv, som individ og som samfunn.

Vi kan også i avmakt få grådigheten og monopolismen istedet. Thomas Paine hadde løsningen på dette - revolusjon.

«He that would make his own liberty secure, must guard even his enemy from oppression; for if he violates this duty, he establishes a precedent that will reach to himself.» -- Thomas Paine

Ingen kommentarer: