torsdag, september 22, 2016

Å sloss mot vindmøller.

Å sloss mot uvitenhet er som å slåss mot vindmøller. Noen av oss er alikevel dumme nok til å ta på oss det åket. I lengre tid har det blitt påstått at temperaturen står stille på jorden, og at klimaet derfor egentlig ikke forandres. At dette dreier seg om tallmateriale plukket ut av sin sammenheng og over et kort tidsrom slik at man vrir statistikken får så være. Det verste er at flere klimaforskere i sin naivitet svarer at tallene er korrekte uten å skjønne at kontekst ikke forstås uten at den blir forklart. For dem er det hele såre enkelt og klimafornekterne fremstår som idioter, selv om de stort sett er for høflige til å påpeke nettopp dette. Jorden øker sitt energinivå - det vil si, blir varmere. Helt i tråd med forståelsen om klimagasser. Fakta bekrefter klimaforskningen, ikke motsatt. Og med mindre man står på hodet, eller snur dataskjermen opp ned er dette innlysende. Kilde.

Viktig med bussbelte - relativt sett.

Det er utrolig viktig å bruke setebelte i buss, mener Statens vegvesen. Heldigvis (?) gjelder dette bare for busser der belte finnes. Og det gjelder heldigvis (?) ikke tog.

Fordi på de fleste pendlerrutene i Norge er det ståplass, og du skal på tidlig for å få seteplass. Riktignok går busser i byruter saktere enn busser på landeveien, men kollisjoner der personer står kan lett få konsekvenser, selv i lave hastigheter. Bare en bråbrems uten påfølgende kollisjon er selvsagt nok til at de fleste mister balansen. Kanskje det er derfor en baserer seg på å fylle kollektivtrafikken slik at folk står som sild i tønne? Da er det nemlig ikke plass til å falle.

Nå brukte jeg ordet heldigvis. Det var ironi. Det samme var dette med sild i tønne. Selv om det er sant. For skulle Statens vegvesens logikk gjelde - ble de fleste pendlerruter ulovlige i Norge. Både buss og tog.

For så lite verdsetter Kongeriket sine innbyggere at kollektivtransporten er et stebarn. Et stebarn som får forhold som ingen andre ville akseptere. Som er en salderingspost som både busselskap og NSB er tydelige på at skal være en salderingspost. Det vil ikke bli utbygd et kollektivtransportnettverk som kan ta unna antallet reisende i rushtiden. Sier de. Og tror de har logikken på sin side. For det blir dyrt.

Istedet satser Kongeriket på å subsidiere øvre middelklasse med elektriske sportsbiler med opp til 700 (eller var det egentlig 500 og noe) hestekrefter som skal kunne akselerere 0 - 100 på 3 sekunder (visstnok litt mer, og det er grunnlag for erstatningssak). Og istedet satser miljøfantastene på at alle sikkert subsidiært til å kjøre sportsbil heller kan sykle. Og det kan sikkert mange. Men ikke alle er så heldige å bo så nært (les ha råd til å bo så nært) jobben.

Både miljø og folkehelse - men ikke minst landets økonomi - vil ha godt av at vi slutter å bo i tåkeheimen og innser at pendlere er en realitet og at det egentlige problemet ikke er at bompengesatsene er for lave eller at ikke alle har råd til å kjøpe Tesla. Intelligente samfunnsplanleggere skjønner at kollektivinfrastrukturen må dimensjoneres etter det faktiske behov. Og dette er billig i forhold til alle andre "miljøtiltak" vi roter med.

Perioden der jeg personlig pendlet med buss til Universitetet i Stavanger fikk meg til å sky bussen som pesten. Slikt skjønner ikke folk som sitter bak skrivebord etter å ha kjørt bil til jobb uten dårlig samvittighet fordi de innerst inne nok tenker at de tilhører eliten, og at det bare er "folket" som skal gjøre det politisk korrekte. De har ikke tid og kan jo få dressen skrukket. Dessuten er de viktige.

Manglende kollektivsatsing er det største hinderet for miljøsatsing i Norge. Det og tanken at avgifter løser det meste. Det er ikke det at folk pendler til jobb som er problemet - da kunne det jo løses enkelt ved at alle Navet istedet. Problemet er tåkefyrstene som sitter så høyt at de er langt over skydekket og ikke lenger ser bakken. Og heller ikke ønsker det.